Gyurta nyerte az első aranyunkat + Képek

Gyurta Dániel megvédte címét pénteken 200 m mellúszásban a sanghaji vizes világbajnokságon. A mérhető különbség különbség. Próbálom feldolgozni, ami történt, gyermekkorom óta erre készülök, most pedig nagyon boldog vagyok – nyilatkozta a köztévének a szám kétszeres világbajnoka. <br />

MNO
2011. 07. 29. 12:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szám magyar Európa-bajnoka 2:08.41 perccel csapott a célba egy fél karhosszal, 22 századdal megelőzve a kétszeres olimpiai címvédő japán Kitadzsima Koszukét.







A bronzérmet a német Christian vom Lehn szerezte meg. Gyurta a magyar csapat negyedik érmét nyerte a vb-n, de három bronz után ez volt az első arany.



Ezért jöttem – nyilatkozta a magyar köztelevíziónak a friss kétszeres világbajnok mellúszósztár, aki elmondta: a második helyen folyamatosan próbált tapadni az élen haladó japán Kitadzsimára. – Az utolsó fordulóm nem sikerült jól, vagy a japáné volt túl jó, de a hajrát végül is hozni tudtam, amit az edzéseken gyakoroltam – elevenítette fel az utolsó 50 méter eseményeit Gyurta.





A felvetésre, hogy két éve, Rómában egy-két centivel győzött ezen a távon, most pedig két tizeddel, azt mondta: – A mérhető különbség különbség. Próbálom feldolgozni, ami történt, gyermekkorom óta erre készülök, most pedig nagyon boldog vagyok.





Olimpián Gyurta Dánielnek van már ezüstérme 2004-ből, a londoni aranyesélyekről így fogalmazott: – Örülök, hogy magas a mérce.



A 22 éves Gyurta 150 méterig folyamatosan fél testhossz hátránnyal követte az őrült, világcsúcs közeli tempót diktáló Kitadzsimát. Az utolsó, kissé elrontott fordulót követően a magyar úszó megindította szokásosnak tekinthető hosszú hajráját, s méterről méterre közelítette meg riválisát, akit az utolsó 10 méteren hagyott le.

„Rómában nem volt ott Kitadzsima, a négyszeres olimpiai és háromszoros világbajnok most itt volt, ezért még értékesebb a győzelem” – mondta Széles Sándor, Gyurta edzője. „Amúgy meg kérdem: ki verte meg a japánt világversenyen utoljára, ráadásul így? Nagyon nagy dolog Dani címvédése. Én egy picit erősnek éreztem a kezdést, de mennie kellett Kitadzsimával, miközben tény, hogy korábban ennyire gyorsan még egyszer sem kezdett Dani, s később is kontroll alatt tartotta a versenyt. Azt írtam fel neki a döntő előtt egy cetlire, nagyon jó formában vagy, egy óriási második 100 és egy több fokozatú fergeteges hajrá kell. Ez történt”.

(Fotók: Reuters)

(MTI, MNO)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.