Határozottabban képviseljük majd a véleményünket

A kormány az OECD Nemzeti Tanács létrehozásával olyan szakmai fórumot teremtett, amely az egyes tárcák és kormányzati háttérintézmények magas szintű képviselete révén lehetővé teszi az OECD-tagság előnyeinek hatékonyabb kihasználását – mondta Hidvéghi Balázs helyettes államtitkár, az OECD Nemzeti Tanács elnöke kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

MNO
2011. 07. 12. 12:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kifejtette: a kormány világossá tette, hogy az OECD-ben a megelőző időszakhoz képest határozottabban képviseli majd Magyarország a véleményét, de ezzel párhuzamosan jobban támaszkodik majd a szervezetben felhalmozott tapasztalatokra, adatbázisokra is.

Mikola István, Magyarország OECD-nagykövete elmondta: az OECD-ben elismerést váltott ki, hogy miközben a világ jelentős gazdaságai komoly államháztartási gondokkal küzdenek, Magyarország egy lépésben 4 százalékponttal csökkentette az államadósságát, és jelentős erőfeszítéseket tesz az államháztartási hiány lefaragására.

Hidvéghi Balázs az MTI-nek elmondta: a Nemzeti Tanácsnak az a jelentősége, hogy Magyarország súlyát, szerepét megerősítse az OECD-ben. A helyettes államtitkár kifejtette: Magyarország 1996 májusa óta tagja az OECD-nek, az ország csatlakozása a demokratikus piacgazdaságokhoz nagyon fontos lépés volt, de most „úgy érezzük, szükséges megújítani, új alapokra helyezni, és koncentráltan kihasználni a tagságból adódó előnyöket.”

Aláhúzta: az OECD a legkülönbözőbb gazdaságpolitikai és társadalompolitikai kérdésekkel foglalkozik, ezért minden tagország érdeke, hogy kihasználja azokat a hatalmas háttérbázisokat, összehasonlító elemzéseket, amelyek a nemzetközi szervezet rendelkezésére állnak. A Nemzeti Tanács azt a célt is szolgálja, hogy az ország egy-egy OECD-beli megnyilvánulásai előtt az itthoni álláspontokat, véleményeket egyeztesse, és a tanács berkein belül közös álláspont alakuljon ki. Mikola István az MTI-nek elmondta, hogy az OECD-ben egyfajta „érzékeny, gyanakvó, de pozitív figyelemmel” kísérik a magyarországi útkeresés különböző lépéseit. Rámutatott: különösen azt követően alakult ez ki, hogy Orbán Viktor miniszterelnök az OECD 50. évfordulós ünnepségén elmondta a „határokat feszegető magyar új stratégiai megfontolásokról” szóló beszédét. Ezt a magyar útkeresést az OECD-n belül pozitív figyelem övezi, hisz az OECD-ben és az EU számos tagállamában is igyekeznek új válaszokat adni a válság által felvetett problémákra. Az OECD tagállamaiban „pozitív figyelem” kíséri, milyen lépéseket tesz Magyarország a költségvetési deficit mérséklésére, az államadósság mértékének lefaragására, a különböző területeken elindított tervek megvalósítására, a növekedés feltételeinek javítására.

Mikola István arról is szólt: az OECD-ben egyre nagyobb szerepet kaphatnak a jövőben a világ feltörekvő gazdaságai, így Kína, India, Dél-Afrika, India, és küszöbön áll Oroszország OECD-felvétele.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.