Lehetne itt örömtáncot járni, de még nincs mire

Az elmúlt hetekben Hanga Ádámtól volt hangos a média és a magyar kosárlabda. A hátvédet a San Antonio Spurs csapata 59.-ként draftolta az NBA játékosbörzéjének második körében. Az MNO Lóránt Andrással, a fiatal tehetség menedzserével beszélgetett az amerikai lehetőségről és a magyar kosárlabdasportról.

Németh Tamás
2011. 07. 03. 16:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az, hogy Hanga Ádámot kihívták Amerikába, egy részsiker, egy nagy lehetőség, de szem előtt kell tartani azt is, hogy még rengeteg munka vár a játékosra. Az Egyesült Államokban minden évben tartanak egy játékosbörzét, ahová európai és amerikai játékosok jelentkezhetnek. Két körből áll, az első harminc választottnak garantált szerződés jut, a másik harminc számára a játékjogát foglalja le az adott csapat. A második körös játékosok esetében nem történik pénzmozgás, nem kötnek előszerződést. Ezt egy jövőbeni lehetőségként fogják fel a csapatok, ennek alapján terveznek – mondta el Lóránt András menedzser azzal kapcsolatban, hogy Hangát az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság játékosbörzéjének második körében 59.-ként draftolta a San Antonio Spurs.

Megtapasztalta a profizmust

Az Amerikában eltöltött 4 nap tapasztalatai arra motiválják Hanga Ádámot, hogy folytassa azt a munkát, amit elkezdett. Nagyon fárasztó volt az út, de megtapasztalta azt a profizmust, amit az emberek legtöbbje csak a médiában lát. Hanga mindvégig azt érezte, hogy a Spurs szakmai gárdája kiemelt figyelmet fordított rá. Amennyiben Ádám tudja a tőle elvártakat teljesíteni, úgy az amerikai csapat is kész maximálisan együttműködni vele. San Antonio egy remek hely, előszeretettel kezelik az európai játékosokat, gondoljunk csak Tony Parkerre.

Nem szabad elfelejteni, hogy Ádám egy magyar játékos, világéletében itthon játszott, olyan feltételek között, ami hazánkat jellemezi. Jelenleg az NBA nem realitás, a spanyol bajnokság is egy hatalmas kihívás számára. Az eltökéltsége azonban megvan ahhoz, hogy majd NBA-játékos legyen – mondta el.

Az „égvilágon semmi”

Azzal a kérdéssel kapcsolatban ,hogy milyen párhuzamot lát Hanga Ádám és Dávid Kornél között, Lóránt András elmondta ,hogy az „égvilágon semmit”. Dávid Kornél egy rendkívül sikeres pályafutást tudhat maga mögött mind Amerikában, mind Európában. Jó példa erre, hogy veteránként ő volt a legidősebb játékosa a spanyol bajnokságnak. Az egyetlen párhuzam a két játékos között Székesfehérvár: mindketten itt kezdték, meghatározó állomás az életükben. Az egyik játékos Dávid Kornél, a másik Hanga Ádám – szögezte le Lóránt.

„Ez nem egy megható szöveg, ez a realitás”

Ádám mellett vannak még Magyarországon tehetséges játékosok. A tudatosság a legmeghatározóbb a karrier szempontjából. Hanga Ádám is az elmúlt másfél évben vált tudatossá, talán ezért is tart itt. A kudarcokat nem bölcs dolog arra fogni, hogy valaki közép-európai játékos, vagy adott esetben magyar, és nem amerikai útlevele van –fogalmazott a szakember. Hozzátette: akinek van célja, és azokért képes áldozatokat hozni az életében, annak bármi sikerülhet. „Ez nem egy megható szöveg, ez a realitás.” Fejlődni és dolgozni, ez a siker kulcsa. Lehetne itt örömtáncot járni, de azt gondolom, nincsen mire – húzta alá. Hanga esetében is hosszú távon kell gondolkozni.

Az mindenképpen egy nagy lépés, hogy a magyar válogatott reménységét igen rövid idő alatt kettő plusz két évre leszerződtette a spanyol élvonalbeli Assignia Manresa. Ádám még nem mutatkozott be a spanyol kosárlabda bajnokságban, az ACB ligában igazán, továbbá nincs bérelt helye Amerikában. – Kicsi pontok vagyunk ebben a rendszerben, és azon dolgozunk, hogy idővel ez változzon – fogalmazott Hanga menedzsere.

Nem szabad irreális elvárásokat támasztani

A magyar férfi kosárlabda jövőjét illetően a szakember optimista. Elmondta, hogy kulcsfontosságú, hogy a magyar válogatott kijusson a 2011-es férfi kosárlabda Európa-bajnokságra. Fontos megjegyezni mind válogatott, mind klubcsapat szinten, hogy nem szabad irreális elvárásokat támasztani. Nagy mérföldkő lenne, ha legalább 5-10 magyar játékos vállalna szerepet külföldi csapatokban. Ezzel 3-5 év alatt lehetne látványos eredményt elérni. Sajnos évekkel van a magyar férfi kosárlabda lemaradva, és nem a nyugat-európai topcsapatok vagy a top 15 válogatottakhoz képest, hanem a középmezőnyhöz viszonyítva.

A legtöbb klub válságmenedzseléssel foglalkozik. Legtöbbjüknek még középtávú céljaik sincsenek, nemhogy 3-5 éves időben tudnának gondolkodni. Úgy kezdődnek a szezonok, hogy még az előzőt sem tudták lezárni pénzügyileg. Tartoznak a játékosoknak és a beszállítóknak egyaránt. Mindez arra elég, hogy sehol sem vagyunk jegyezve Európában – mondta el a szakember. Hangsúlyozta: természetesen mint mindig, itt is vannak kivételek, de a fentiek jellemzőek nagy részben az itthon uralkodó helyzetre.

A hazai csapatokban szerepeltetni kell a magyar játékosokat, így fejlődhetnek, és kizárólag így folyhat egy kiegyensúlyozott és minőségi munka. Hazai tehetségeket kinevelni sokkal olcsóbb, mint idehozni külföldi légiósokat. Magyar költségvetési mércével hatalmas tehetségeket leszerződtetni úgysem lehet. Magyarország egy kis piac, nem jellemző az, ami külföldön van, hogy ide-oda igazolnak – zárta szavait.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.