Négygólos előnyből véreztünk el Szerbia ellen + Képek

Az elején 5-1-re és 6-2-re, a harmadik negyedben pedig már 12-8-ra is vezetett Szerbia ellen a magyar férfi vízilabda-válogatott, végül magára húzta ellenfelét, és hosszabbításra kényszerült, ahol elvérzett 15-14-re. A bronzmeccs szombat reggel lesz a horvát–olasz párharc vesztese ellen.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/800046" target="_blank"><strong>• Cseh Lacié a bronz 200 vegyesen</strong></a>

2011. 07. 28. 10:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kötelezőt az elődöntőbe jutással – némi nehézség árán – letudta, igazi erőpróba elé csütörtökön állt a magyar férfi vízilabda-válogatott a sanghaji világbajnokságon. Mint ismert, a szakvezetés előzetes célja a legjobb négy közé kerülés volt, illetve az olimpiai részvétel kivívása (mi azért tudjuk, hogy majd a megnyerése lesz…), e tekintetben a Montenegró, a Spanyolország és az USA elleni, 1-1 gólos siker a „minimum” volt a Kemény-legénységtől. Eközben Szerbia valósággal betrappolt a legjobb négy közé, Kínán, Románián, Ausztrálián és a meglepően acélos Németországon keresztül. Sok-sok éven át mumusnak számított Szerbia pólócsapata – 2004 és 2010 között semmi babér nem termett a mieinknek; 5 tornadöntőt veszítettünk el ellenük –, és hogy igaz legyen a múltidő, arról a tavalyi zágrábi Eb első szerb–magyarja „tett”, mert bár a későbbi bronzmeccset elbuktuk ellenük, a csoportmeccsen elért diadallal talán elszállt a fóbia, s a mostani vébé előtti szingapúri felkészülés is alátámasztani látszik: Szerbiában is emberek űzik ezt a sportágat, nem gépek.

A sanghaji összecsapást megelőzően a válogatott hivatalos honlapján keresztül Szivós Márton azt ígérte a szurkolóknak, „odapakolja” magát a válogatott. Erre annál is inkább szükség volt, mert a torna korai szakaszában bár a támadójáték makulátlan volt, védekezésben számos gond akadt, az USA ellen pedig az emberelőnyös támadásaink közül rengeteg kimaradt. Nem is csoda, hogy szerdán az emberelőnyös támadást és az emberhátrányban szükséges védekezést gyakorolták – néhány leselkedő horvát előtt. (A másik elődöntőben Horvátország Olaszországgal mérkőzik.)

Az első negyed – világklasszis védekezés

A szokott módon fehér sapkában ugrottak vízbe a mieink, és bár a szerbek elhozták a labdát Varga Dénes elől a ráúszásnál, elügyetlenkedték az első támadást – ahogy a mieink centerjátéka sem volt pontos. Az első eseményre bő két percet várni kellett, két emberünket kiszórták a bírók, de Nagy Viktor kileste a szerb játékot. Az első találatot mégis Szerbia jegyezte, Filipovics passzát Prlainovics szórta be a rövid sarokra. Ezután kihagytunk Hosnyánszky révén egy emberelőnyt, majd Steinmetz Ádám révén már nem (1-1). Öt percet vártunk az első gólunkra, de a másodikra már egyet sem, Hárai szintén bal centerből volt eredményes, fordítottunk (2-1)! Jött egy menetrendszerű szerb emberelőny, amit mintaszerűen védekeztünk ki (tegyük hozzá: mintha önbizalomhiány bénítaná a szerb támadókat), a túloldalon viszont a miénk szintén nem ment be. Vége a negyednek.



A második – gólfesztivál

A második ráúszás a miénk, majd Biros megúszik, gól, 3-1! És jött a következő: emberelőnybe kerültünk, de még ki sem ért a partra a szerb játékos, Madaras iszonyatosan távolról háromra növelte a magyar előnyt. Szerbia gyorsan megpróbált felzárkózni, de már a harmadik kapufát lőtték, valljuk be, szerencséjük sem volt. Olyannyira nem, hogy Varga Dénes levált védőjéről, és egy „szemes” passzt behúzott a rövid fa mellett, már 5-1! Szerb időkérés. És folytatódott a délszláv bénultság, Biros halászta el az emberelőnyös lövést, más kérdés, hogy mégis gólt kaptunk Udovicsics, 5-2).



A következő támadásnál megint emberelőnybe kerültünk, de már eltotojázni látszott a lehetőség, amikor a visszarendező szerbek között kibújt Szivóst megtalálta a labda, és behúzta a hatodik magyar találatot (6-2). A szerb vezér, Filip Filipovics gyorsan ragasztott egyet, hogy még ne dőljön el, ezt viszont nem tűrte el Hosnyánszky Norbert (7-3). Megint egy szerb emberelőny, a végén Szlobodan Nikics centerben egyedül maradt, és lőtt egy igencsak vitatott gólt (7-4). Aztán még egy emberhátrányos védekezés, Varga Dénes labdaszerzésével, bátyja, Dániel megúszásával és a végén: góljával! 8-4! Gyors szerb válasz: 8-5. Aztán olyan történt, amit csak mi tudunk: megúsztak a szerbek, de nem figyeltek oda, hogy Nagy Viktor jön ki a kapuból, és egyszerűen elveszi a játékszert a csak az úszásra koncentráló csatár elől! Az ellentámadásból Madaras Norbert belőtte a kilencediket is, majd Gocsics háromra csökkentette a különbséget. Félidő: 9-6, 12 gól esett a második negyedben, brutális!

„Viktor a vízen jár!”

Varga Dénes elhozta a labdát a harmadik ráúszásnál is. Az első gólesély Szerbia ellen adódott a bírók hathatós segítségével, de két emberhátrányt kivédekeztünk, pontosabban Nagy Viktor; bizonyára elhíresül majd a mérkőzést közvetítő kommentár felkiáltása, miszerint „Viktor a vízen jár!”. Madaras a túloldalon viszont megint lőtt egy olyan gólt, mint amilyet az első és második alkalommal: messziről a rövid oldalra (10-6). Gyorsan három gólra szűkült a különbség, de csak azért, hogy a háromszoros olimpiai bajnok Kiss Gergely – feliratkozva a góllövők névsorára – átejtse Sorót (11-7). Aztán Nagy Viktor parádézott egyet megint emberhátrányban, és az ötgólos különbségért támadtunk háromszor is – lett belőle három, négy a kettő ellen támadhattak a leforduló szerbek, Nikics a gólszerző (11-8).



A játékvezetők ekkor megérezték, hogy talán lehet ebből még izgalmas meccs, nem adtak meg egy büntetőt a Kiss Gergellyel szemben elkövetett egyértelmű szabálytalanságért, de miután Nagy nevéhez méltóan megint védett, Kemény Dénes azonnal időt kért 31 másodperccel a 3. negyed vége előtt. És magyar (Hárai-)góllal fordultunk volna rá az utolsó negyedre, hacsak nem pöckölnek még egyet a szerbek (12-9). Prlainovics még megpróbált egy kis bunyót kiprovokálni, de Madarasék higgadtak maradtak.

Visszajöttek

Reméltük, nem sejtet semmit, hogy Varga Dénes az utolsó ráúszásnál is alulmaradt, de ami ennél rosszabb volt, hogy Pijetlovics-góllal indult a játék érdemi része (12-10). Madaras kisvártatva meglőtte önmaga negyedik gólját (13-10), de Prlainovics sem maradt adós (13-11). A szerbek emberelőnyös játéka javulni, a miénk gyengülni látszott, és a bírók minden támadásban előnyhöz juttatták a szlávokat. Öt perccel a vége előtt egyre szűkült a különbség, s 4.28-nál minden kezdődött elölről (13-13). Magyar kapuscsere. Kulcsmomentumban Biros hibázott egy számára talán könnyűnek nevezhető helyzetben, de labdaszerzés után újra mi támadhattunk – Hosnyánszky-kapufa… Megint a túloldal: Szécsi kapufára tolt egy lövést, aztán viszont támadásban megint figyelmetlenek voltunk, emberemlékezet óta nem lőttünk gólt. A végén még kértünk egy időt, de rosszul centereztünk – 13-13, hosszabbítás.

És a ráadás

A 3+3 percre a kipontozódás miatt Szivós és Gór-Nagy Miklós nélkül maradtunk, a szerbek viszont vezérük, Vanja Udovicsics nélkül. Filipovicsé az első ráúszás, szerb emberelőny. És Szécsi-védés emberhátrányban! A túloldalon Varga Dénes keményen fogták, de lőni kényszerült, fölé. Szerb támadás – szabálytalanság, kontra, mi jövünk! Bejátszás centerbe, kiütik a védők, ők jönnek. Emberelőny: elrontják, kiegészülnek, majd akciógólt dobnak – először vezet Szerbia a meccsen (13-14). Magyar emberelőny, kimarad, térfélcsere. Varga Dániel ment a labdáért, meg is szerezte. A támadás végén pedig ő lőtt gólt! 14-14! Ezután megremeg Filipovicsék keze, elrontanak egy emberelőnyt, majd Varga Dénes kiszorított helyzetből pöcizik kapufára… Szerb előny megint, amit időkéréssel kezdenek, egy perccel a vége előtt meg is szerzik az előnyt (14-15). És meg is tartják, vége, a horvát–olasz párharc vesztesével játszunk a bronzért.



(Fotók: Reuters)

MAGYARORSZÁG–SZERBIA 13-13, hosszabbítás után 14-15 (2-1, 7-5, 3-3, 1-4; hossz.: 0-1, 1-1) magyar gólszerzők: Madaras 4, Hárai 2, Varga Dá 2, Biros 1, Hosnyánszky 1, Kiss Ge 1, Steinmetz 1, Szivós 1, Varga Dé. 1

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.