Plágium: újabb liberális veszítheti el a doktori címét

A Bild am Sonntag interjút készített a Daimler vezetőjével, aki több kérdésben is élesen bírálta a Merkel-kormány kül- és gazdaságpolitikáját. A Tagesspiegel arról tudósít, hogy valószínűleg újabb liberális veszíti el a doktori címét.

2011. 07. 04. 10:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bild am Sonntag – bild.de

A bulvárlap vasárnapi kiadásában Michael Backhaus és Burkhard Uhlenbroich Mit tenne ön, ha Németország Daimler lenne? címmel készítettek interjút Dieter Zetschével, az ismert autógyártó konszern vezetőjével.

A menedzser szerint az Egyesült Államokban és Európában a nagy adósságállomány jelenti a gazdasági felemelkedésre leselkedő legnagyobb veszélyt. Ezért a politika legfontosabb feladata, hogy megoldást találjon a költségvetési problémákra. Zetsche elmondta, úgy véli, legfontosabb lenne az adórendszer egyszerűsítése, mert az a hatékonyság növeléséhez és igazságosabb rendszerhez vezetne.

A cég beszállítói már most is azzal a problémával küzdenek, hogy egyre nehezebben tudják betölteni a szabaddá váló munkahelyeket. Ezért Németország számára létfontosságú, hogy aktív bevándorlási politikát folytasson. Jól képzett, a teljesítmény iránt elkötelezett személyeket kell az országba csábítani. Németországnak bevándorlási célországgá kell válnia, érvelt a menedzser.

A török uniós tagsággal kapcsolatban úgy fogalmazott, számára egyszerűen érthetetlen, hogy egy olyan „tigrist”, mint Törökország, mely az ajtónk előtt helyezkedik el, s be kíván lépni, ne engedjenek be. Törökországnak mindene megvan, amit az ázsiai vagy dél-amerikai államokban csodálunk, fiatal, tudásra szomjazó, teljesítményre kész lakosság. Egészen szélesre kellene tárni az ajtót ahelyett, hogy újabb és újabb akadályokat helyezzünk Ankara elé.

Zetsche kérdésre válaszolva elmondta, kizártnak tartja, hogy a kínaiak Németország akarata ellenére megpróbálnák megszerezni a Daimler feletti ellenőrzést. Másrészt a kínai befektetők már ma is a társaság részvényesei közé tartoznak.

Der Tagesspiegel – tagesspiegel.de

A baloldali-liberális berlini lap Az FDP politikusa harcol a doktori címéért című cikkében tudósít az újabb liberális politikus elleni plágiumvádakról.

Jorgo Chatzimarkakis (FDP) EP-képviselő állásfoglalásában visszautasította a bonni egyetem doktori disszertációs bizottságának plágiumvádjait. Chatzimarkakis azt állítja, csak igen kevés átvett szövegrész esetén hiányzik a pontos hivatkozás. Összesen nyolc szövegrészletben, ami a teljes szöveg mindössze 1,1 százaléka.

Sajtóértesülések szerint a bölcsészkar doktori bizottsága egyhangúlag javasolja a doktori cím visszavonását, de a végleges döntés még nem született meg. A kérdésben döntést meghozó kari tanács július 13-án ülésezik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.