Rejtély, mi lehet a tömeges pusztulás oka

Ausztrál szakemberek arra keresik a választ, hogy miért vetődött partra többtucatnyi tengeri teknős Queensland északi részén. Számos állatot elpusztulva vagy betegen találtak meg.

MNO
2011. 07. 04. 6:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Townsville város partjainál, valamint a közelben fekvő Magnetic-szigeten szárazra került teknősök száma példátlan a természetvédők állítása szerint, és mint jelezték: sokkal több állat pusztulhatott el észrevétlenül az elszigetelt partszakaszokon. A 800 kilométerrel délebbi Glandstone kikötőváros környékén is találtak ugyanis tetemeket – számolt be róla a BBC hírportálja (www.bbc.co.uk).

Több elmélet is napvilágot látott az eset magyarázatául. Egyes kutatók úgy vélik, hogy a néhány hónapja Queensland partjain keresztülsüvítő, ötös kategóriájú ciklon nagy pusztítást végzett a tengerifű-állományban a Nagy-korallzátonyon, így a teknősöknek alig maradt táplálékuk. A kutatók szerint a károsodott tengerifűtelepek négy év alatt képesek csak regenerálódni. Más szakértők az évszakhoz mérten hűvös időjárást okolják. Queensland part menti vizei számos tengeri teknősfajnak biztosítanak fontos szaporodóhelyet, többek közt az ál-cserepesteknősnek (Caretta caretta), a közönséges cserepesteknősnek (Eretmochelys imbricata) és az ausztrál levesteknősnek (Natator depressus).

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.