Rendhagyó útvonal nyílt a Duna mellett

Duna-tanösvény nyílt a folyó budapesti szakaszán, a szervezők 13 állomásból álló rendhagyó – kortárs művészek alkotásaival megtűzdelt – sétára invitálják az érdeklődőket.

MNO
2011. 07. 01. 19:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az útvonal a nemzetközi Duna-napon nyílt meg a Margit híd és a Petőfi híd közötti szakaszon – adták hírül közleményükben a Duna Tanösvény szervezői. A 13 állomásból álló útvonalon fiatal, kortárs képzőművészek, grafikusok, fotósok, street art művészek, építészek munkái mesélnek a Duna történetéről, jelenéről és elképzelt jövőjéről. A sétán részt vevők közlekedési táblákra emlékeztető tárgyakat találhatnak tíz információs ponton, amelyeken archív képek, grafikák, fotók, képregények, korabeli dokumentumok, adatok és történetek láthatók a helyszínről és közvetlen környezetéről.

Az okostelefonnal érkezők egy kifejezetten erre a projektre fejlesztett alkalmazással azt is megtekinthetik, milyen volt régen az adott helyszín. Aki betölti a Duna Tanösvényt és készülékével beolvassa a táblákon lévő kétdimenziós QR-kódokat, megkapja az út térképét magyar és angol nyelvű információkkal kiegészítve.

A Belgrád rakparton lévő nemzetközi hajóállomáson a STÉG nevet viselő pihenőhely nyújt lehetőséget a séta során kifáradt utazóknak. Napközben bárki betérhet a hatalmas nyugágyakkal berendezett és növényekkel díszített közösségi térbe, ahol térítésmentesen lehet napozni, társasjátékozni, piknikezni vagy egyszerűen csak megcsodálni a panorámát. A tervek szerint a helyszínt kialakító VaLyo csoport tagjai a nyár folyamán programokkal, filmvetítésekkel és koncertekkel is szeretnék felhívni a figyelmet erre a különleges színtérre.

„A STÉG példa arra, milyen lehetne a budapesti Duna-part. Ezen a területen nincs zaj és por, viszont gyönyörű a kilátás és érezni lehet a Dunát. A nyitva tartás alatt bárki betérhet, a vízparton uzsonnázhat, napozhat, olvashat, játszhat, internetezhet. A lényeg, hogy az emberek újra birtokba vegyék a folyópartot”– mondta Tömör Miklós, a Duna Tanösvény projektvezetője. A VaLyo csoport néhány lelkes városszerető és Duna-rajongó budapesti fiatalból alakult. A civil szervezet az élettér javításáért dolgozik, valamint szeretné összekapcsolni a folyót Budapest belvárosával. (A csapat neve is erre utal, amely a város és folyó szavak összekapcsolásából született.) E célból korábban is szerveztek már eseményeket a parton, ilyen volt az Éjszakai Kacsakődobó Bajnokság, a Fahalhorgász verseny vagy a Duna-parti óriás sakk.

A tanösvény kialakításában az Artopolis Egyesület is aktív szerepet vállalt, az ő nevük a PLACCC Fesztivál kapcsán vált ismertté. Azért alakultak, hogy a magyar közönségnek is megmutassák a külföldön már ismert helyszínspecifikus művészetet és inspirálják a hazai alkotókat. Idén szeptember 23. és október 2. között kerül sor az ötödik PLACCC Fesztiválra a fővárosban, ahol színészek, képzőművészek, irodalmárok, zenészek, street art művészek rendhagyó módon, szórakoztató formában bizonyítják be, hogy a kortárs művészet a mindennapjaink része.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.