Szépül a Thury-vár

Befejeződött a várpalotai Thury-vár felújításának első üteme: a főként reneszánsz és barokk stílusú épületcsoport rekonstrukciójához az önkormányzat 85 százalékos támogatást, 624 millió forintot nyert, a beruházás teljes költsége eléri a 735 millió forintot – mondta a várat üzemeltető Szindbád Kulturális és Szolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetője.

MNO
2011. 07. 01. 9:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Horváthné Csomó Orsolya tájékoztatása szerint a Várpalota központjában elhelyezkedő, egykori híres kapitányáról, Thury Györgyről elnevezett épületegyüttes felújítása még 2009 októberében kezdődött, és a munkálatok befejezésével az erődítmény nagy része megújult. A rekonstrukció mintegy ezer négyzetméteres, korábban nem látogatható épületrészeket érintett, a vár keleti oldalának földszinti részein új közösségi tereket nyitottak meg – mondta az igazgató, hozzátéve, hogy a régészeti feltárás eredményeképp megnyitották a kápolnát.

A Thury György teremben, az emeleten modern konferenciatermet alakítottak ki, a látogatható részeket a fogyatékkal élők is használhatják. A multimédiás eszközökkel felszerelt rendezvénytermekben új kiállítások nyíltak: a barokk lovagteremben a magyar katonai egyenruhák története, egy népviseleti gyűjtemény és Várpalota helytörténeti gyűjteménye tekinthető meg. Az önkormányzat tulajdonában lévő cég ügyvezetője elmondta, hogy a várkastélyban számos kulturális rendezvényt tartanak, júliusban például színházi előadásnak adnak otthont. Nyáron tértáncfesztivál és végvári reneszánsz napok is lesznek a két múzeumnak is helyet adó Thury-várban; a Magyar Vegyészeti Múzeum és a Bányászattörténeti Gyűjtemény egyedülálló tárlatai látogathatók a 600 éves falak között.

A négy saroktornyos, szabályos alaprajzú várkastély legrégebbi szárnya a 13. században épült, a környék akkori urai, az Újlakiak építtették. Az akkor palotaként is emlegetett erődítmény a 16. században került királyi tulajdonba, és parancsnoka Thury György lett. Legkevesebb hat török támadást állt ki sikeresen, közöttük a budai pasa ostromát is, de mégis többször török kézre került. A több stílusjegyet viselő várkastélyt a 18. században a Zichy család barokk kastéllyá alakíttatta, de a 20. század közepére romossá vált.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.