Széthasad a Föld + Videó + Képek

Földünk kérge mozgékony, instabil szerkezet, a lemezek elcsúsznak egymáshoz képest, ezáltal érdekes képződmények jöhetnek létre. Izlandon, az Észak-amerikai- és Eurázsiai-lemez határán alakult ki a víz alatti Silfra-kanyon, amelynek falai évente 2,5 centiméterre távolodnak egymástól. A repedésről a közelmúltban Alexander Mustard brit búvárfotográfus készített lenyűgöző felvételeket.

Kollár Krisztián
2011. 07. 05. 3:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt század folyamán bizonyítást nyert, hogy a földkéreg nem egy szilárd, homogén struktúra, hanem egy felaprózódott, mozgékony, tehát instabil szerkezet. A földkéreg mozgásának okait, eredményeit, a szerkezeti földtant, a tektonikát a geológiatudomány egyik ága vizsgálja. A földkéreg hét nagy és számos kisebb lemezből áll össze. Ezek mozgása egymáshoz képest háromféle lehet: ütköző, széthúzó, illetve elcsúszó. A lemezek az asztenoszférában úsznak, természetesen emberi mértékkel nagyon lassan, évente mindösszesen 0,6-8,5 centiméteres elmozdulás figyelhető meg. A lemezszegélyek mentén, a különféle mozgások során vulkáni tevékenység, hegységképződés vagy óceáni árkok alakulhatnak ki.



A tektonikai jelenségeket a világ számos kutatóközpontjában vizsgálják, de a természetben járva a hétköznapi szemlélő is megfigyelhet ilyen jelenség eredményeként létrejött képződményeket. Alexander Mustard brit fotográfus sajátos módját választotta a megfigyelésnek: víz alatt keresett fel egy a földkéreg lemezmozgása következtében kialakult repedést. A búvárfotós – akinek korábban már két, a válogatott víz alatti felvételeit tartalmazó albuma jelent meg, és rendszeresen szakcikket közöl neves búvárfolyóiratokban – a közelmúltban Izlandon töltött 12 napot, ahol egy különösen érdekes víz alatti hasadék felfedezésére és fotózására vállalkozott.



A 36 éves férfi a Thingvellir Nemzeti Parkban található Silfra-kanyonban 24 méter mélyre merült alá. A hely földtani különlegessége, hogy az egyik oldala az Észak-amerikai-, a másik pedig az Eurázsiai-lemez mentén alakult ki. Így az ott merülő búvár egyszerre majdnem megérintheti két kontinens szikláit. A vulkanikus tevékenység során kialakult természeti képződményt hatalmas falak és árkok törik meg. A kanyon fala azt a benyomást kelti, hogy egy óriás hatalmas építőkövekből rakta össze. Az amúgy fagyos, kristálytiszta, részben a gleccserekből származó, akár 17 ezer éves (!) korú vízben számos helyen melegvízi forrásokba „botolhat” az ember. A felszín alatti hatalmas mélyedés falai évente 2,5 centiméterre távolodnak egymástól.



Mustard izlandi beszámolója szerint a lenyűgözően szép kanyon élővilága igen változatos és gazdag. A többezres halrajok vagy épp a magányosan feltűnő angolnák, lepényhalak, skorpióhalak mellett különös gerinctelen fajok: ritka rákok és tengeri nyulak (meztelencsigák) is képviseltetik magukat e területen. A southamptoni fotós másfél hetes búvártúrája során a bizarr képződményekkel szegélyezett kanyonban számos felvételt készített, amelyek bejárták a világsajtót. Több mint 30 újságban, 100 blogban jelentek meg cikkek a körútjáról, sőt az USA-ban a Discovery Channel is bemutatta egyedülálló felvételeit. Annyi bizonyos, hogy Izlandon az egyik legegzotikusabb víz alatti kaland helyszíneként tartják számon a Silfra-kanyont, amely körülbelül háromnegyed órás autózással érhető el a sziget fővárosától, Reykjavíktól. Évente számos könnyű- és szabadtüdős búvár keresi fel a helyenként akár 60 méter mély tátongó „nyílást”.



(Forrás: vi.sualize.us, amustard.com, wikipedia.hu)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.