Tovább él a remény Pakson, folytatódhat a menetelés + Képriport

1-1-es döntetlent ért el az Európa Liga harmadik selejtezőkörének első mérkőzésén csütörtökön Székesfehérváron a Paks labdarúgócsapata. A Tolna megyei kiscsapat nem vallott szégyent a nagyobb nevű Hearts ellen, viszont ha tovább akar jutni, mindenképpen gólt kell majd lőjön a visszavágón. Csakúgy mint a Tromsö ellen...<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/799613"><strong>• Csodaország helyett Edinburgh felé veszik az irányt + Videó</strong></a>

Bittner Levente
2011. 07. 28. 20:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Utolsó állva maradt magyar kupacsapatként nagy feladat hárul a Paksra: megmenteni a magyar futball becsületét. Mindezt egy nála jóval magasabban jegyzett ellenféllel szemben, ráadásul hazai pályán is idegenben. A feladatot nehezítette Éger László kényszerű kiválása, a besárgult csapatkapitány helyére Sifter húzódott vissza a védelembe, a karszalagot pedig a tromsői hős, Kiss Tamás kapta. A rossz előjeleket tovább növelte a hétvégi főpróba: a Paks pont a Sóstói Stadionban kapott ki csúnyán a Videotontól, míg a Hearts (amelynek magyar kapusa, Balogh János a bemelegítésnél megsérült) 1-1-et játszott a Rangers otthonában. Nem véletlen, hogy Kis Károly is azt hangsúlyozta a mérkőzés előtt, hogy minden játékosnak a maximumot kell nyújtani a sikerhez, ami nem csak a győzelem lehet. És akkor még nem is beszéltünk a skótok szája íze szerinti esős időről.

Azt nem mondhattuk, hogy egymásnak estek volna a csapatok, mindkét gárda óvatosan kezdett. Az első lövést hazai oldalon jegyezhettük fel: a 8. percben Bartha indult el szép csellel a kezdőkörtől, majd miután senki sem támadta meg, 20 méterről célba vette a kaput, lapos lövése azonban mintegy három méterrel mellé ment. Öt perccel később Obua tűzte rá az elalvó paksi védők közül a tizenhatos sarkáról, ám lökete a léc fölött hagyta el a játékteret.

Az első negyedórát Hamill távoli lövése zárta, Csernyánszki azonban magabiztosa ölelte magához a játékszert. A 20. percben Sutton kavargatott a paksi tizenhatos közelében, majd lőtt Obuához hasonlóan a kapu fölé. A félidő első fele a skótok mezőnyfölényével telt, a Paks csak nagyon rövid ideig tudta birtokolni a labdát. Az azonban látszott, hogy lendületes akciókkal lehetne keresnivalójuk. Csak ezek hiányoztak – mindkét oldalon. A 27. percben újra Obua miatt izgulhattunk, tízméteres lövését azonban blokkolták a bevetődő védők.

Aztán hirtelen vezetést szerzett a Paks: a 32. percben egy lepattanó labdát Sipeki 18 méterről, kapásból kapura emelt, amely a kinn a kinn álló Keelo fölött a hálóban kötött ki (1-0). A következő percekben két beívelést ugyan ki kellett öklöznie Csernyánszkinak, de komoly helyzet továbbra sem alakult ki egyik oldalon sem.

Amikor pedig már elkönyveltük volna a félidei vezetést, büntetőhöz jutottak a vendégek. Történ, hogy a ráadás első percének végén szabadrúgáshoz jutott a Hearts, melyet a kapu elé íveltek. Ekkor Sutton elesett, Gestranius pedig a tizenegyespontra mutatott. A megítélt büntetőt Hamill kíméletlenül a léc alá vágta (1-1). Így a hazai vezetés helyett döntetlen állással mehettek pihenőre a csapatok. Ráadásul, amit a Paks különösen el akart kerülni, megtörtént: gólt kaptak hazai pályán.

A szünetben egyik edző sem változtatott az összeállításon. Ha nem is e miatt de az első percekben a játék képe sem változott: többnyire a skótoknál volt a labda, de az mindkét oldalon meglehetősen komótosan csordogált lábról lábra. Az 56. percben aztán szép paksi akció futott a pályán, melynek végén Heffler Tamás 10 méteres lövése a védőkről szögletre pattant. A második félidő első negyedórájában hazai részről Kiss Tamás volt különösen aktív, a 60. percben gyönyörű szóló után passzolt Sipekihez, aki azonban fölé lőtt. Aztán Csernyánszkinak kellett kispárgáznia egy veszélyesen középre gurított labdát. A két szakvezető közül először Kis Károly változtatott, a 66. percben Montvai személyében friss támadót küldött a pályára.

A csere után aztán hirtelen magasra szökött a Paksért szorítók vérnyomása, ugyanis Sutton öt méterről fejelhetett ajtó-ablak helyzetben – szerencsére mellé. De ha bemegy, akkor sem gól, a játékvezető ugyanis kezezés miatt lefújta az akciót. A 73. percben aztán a másik kapu előtt alakult ki veszélyes helyzet: egy paksi szöglet után Sifter vehette célba fejjel Kello kapuját, kisodródott bólintását azonban a vendégkapus hárította. Egy perccel később Vayer távoli szabadrúgása szállt el kevéssel a jobb kapufa mellett.

A Hearts ezután sem erőltette túlzottan a támadásokat, láthatóan elégedettek voltak az eredménnyel, amit a világért sem kockáztattak volna. A Paks próbálkozott, de nehezen jutott el a vendégkapuig, így az utolsó negyedóra gyakorlatilag eseménytelenül telt.

Jellemző a mérkőzésre, hogy a két kapusnak összesen talán háromszor kellett védeni. Ennek ellenére nem vallottak szégyent a Tolna megyeiek, egyenrangú ellenfeleik voltak a Heartsnek. Ha pedig nincs az a tizenegyes... Idegenben még bármi megtörténhet, főleg ha a múlt heti Tromsö elleni mérkőzésre gondolunk.

MVM Paks–Hearts 1-1 (1-1)
Székesfehérvár, Sóstói Stadion, vezette: Gestranius (finn).
Sárga: Böde (45.), Vayer (71.), Montvai (90.), illetve Black (82.)
Gólszerző: Sipeki (32.), illetve Hamill (45., – 11-esből)
Paks: Csernyánszki– Heffler T., Fiola, Sifter, Báló – Bartha, Böde, Sipeki, Vayer– Kiss T., Magasföldi (Montvai, 66.). Vezetőedző: Kis Károly.
Hearts: Kello– McGowan, Zaliukas, Mrowiec, Grainger – Black, Jónsson, Obua, Hamill– Sutton (Stevenson, 79., Elliott, 90.), Templeton (Novikovas, 82.) Vezetőedző: Jim Jefferies.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.