Túlságosan gyorsan belementek a hajtóvadászatba?

A nemzetközi sajtó bőségesen kommentálja a Dominique Strauss-Kahn ügyében bekövetkezett fordulatot. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) volt vezérét azzal gyanúsítják, hogy erőszakoskodott egy szállodai szobalánnyal, s bár ügye nem zárult le, pénteken szabadlábra helyezték, mert kételyek merültek fel a panaszos szavahihetőségét illetően. <br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/794552"><strong>• Megszüntették pénteken Strauss-Kahn házi őrizetét + Videó</strong></a>

MNO
2011. 07. 02. 9:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lengyel Rzeczpospolita szerint a gyors médiavilágban a bűnösséget rögtön világgá kürtölik. Gyorsabbnak kell lenni a konkurenciánál. Nem várják meg a vizsgálatok lefolytatását, az ítéletről már nem is szólva. Függetlenül attól, hogy ez az ügy miként végződik, az egykori IMF-főnök elleni hajtóvadászatba túlságosan gyorsan belementek. Ezt azonban Strauss-Kahnnak a szex és a hatalom határterületeiről származó problémáival is lehet magyarázni. Amennyiben bebizonyosodik, hogy a szobalány hazudott, Dominique Strauss-Kahnnak esélye van a villámgyors rehabilitációra, még Franciaország elnöke is lehet. Ez aztán igazán a politikából, erkölcsből, médiából és technológiából álló világ sajátságos szimbóluma lenne.

A londoni The Times úgy véli, hogy a 62 éves politikus minden jel szerint visszatérhet Franciaországba, s akár Nicolas Sarkozy elnök kihívója is lehet a szocialisták oldalán. Tíz évvel ezelőtt még diadalmenetben tért volna haza, franciák milliói álltak volna az oldalára, olyan milliók, akik abban a légkörben nőttek fel, hogy minden rossz, ami amerikai. Változtak azonban az idők. Manapság a franciák azt kérdezik, hogy politikusaik magánéletét nem kellene-e mégis a politikai megbecsültség szemszögéből vizsgálni. A Strauss-Kahn-ügy tragédiája, hogy sem az IMF, sem a francia szocialista párt nem tud profitálni nagy pénzügyi szakértelméből és a politikával szembeni pragmatikus beállítottságából.

A római La Repubblica azt állapítja meg, hogy szörnyű jogtalanság történt Manhattan ege alatt, de kérdés, kinek a részéről, és ki ellen. Függetlenül attól, hogy bűn lesz-e bűnhődés nélkül, vagy bűnhődés bűn nélkül a dologból, „Ofélia megerőszakolása” tragédia marad, amely először egy nagy embert tört össze, most pedig egy egyszerű asszonyt fog romba dönteni.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.