30 millió férfi „készül” nemi erőszakra

Vicces kedvű indiai diplomaták, gyanús kínai ügyletek, vörös lámpás negyedekbe tévedő „kutatók” – a Foreign Policy figyelemfelkeltő WikiLeaks-dokumentumokat gyűjtött össze, amelyeket eddig egyik hírforrás sem közölt. A népességnövekedés 98 százalékát a kisebbségek adják az amerikai városokban – tudósít a The New York Times. Míg a hispánok és az ázsiaiak száma milliókkal növekedett, addig a fehéreké – jobb esetben – stagnál.

2011. 08. 31. 12:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Foreign Policy (fp.com)

Vicces kedvű indiai diplomaták, gyanús kínai ügyletek, vörös lámpás negyedekbe tévedő „kutatók” – a Foreign Policy figyelemfelkeltő WikiLeaks-dokumentumokat gyűjtött össze, amelyeket eddig egyik hírforrás sem közölt.

Az üzenetek jelentős része Kínával foglalkozik. Az egyik diplomata például dél-koreai turistának adta ki magát, így jutott be egy tigriseket őrző „rezervátumba”. A kínaiak érdekesen képzelik el az állatvédelmet: a borzadó amerikait ostorral felszerelkezett „gondozók” fogadták, akik esküvőt játszattak a súlyosan védett fajokkal. Az ajándékboltban közölték, az állatok részei megvásárolhatók – az árus azt is elmondta, a koreaiak kedvence az örvösmedveepe és a tigrisből készült bor.

Egy másik üzenetet maga Jon Huntsman egykori kínai nagykövet, ma republikánus elnökjelölt-aspiráns fogalmazott. Huntsman az egy gyermek politika hatásaival foglalkozik. Kifejti, az anyák gyakran elvetetik női nemű gyermeküket, ráadásul a kislányok körében egyébként is magasabb a halandóság, ezért ma Kínában körülbelül 30 millió férfi él, aki számszerűen nem találhat párt magának. „Ezek a személyek elégedetlenséghez vezethetnek az elmaradottabb részeken”, kielégítetlen szexuális étvágyuk pedig „a prostitúció iránti igény és a nemi erőszakok számának növekedését” vonhatja maga után – vélekedik a nagykövet.

A kínai gyermekek néha különös utakat járnak: 120 kicsi, akik Svédországban kértek menedékjogot, például egyszerűen eltűnt. Mindannyian egy mobillal és némi készpénzzel felszerelkezve érkeztek Stockholmba, és betűre pontosan ugyanazzal az indokkal kértek engedélyt a maradásra. Ha menekülésük okáról kérdezték őket, összefüggéstelenül motyogtak valamit a Phalun Gongról. A kiskorú gyermekeket a bevándorlási központba vitték és megfigyelés alá helyezték. Hamarosan utasítást kaptak, és mindannyian jegyet vettek Koppenhágába. A hatóságok végül a német határig tudták nyomon követni őket, de – jogi akadályok miatt – tovább nem. A 120 gyermeket azóta sem látta senki.

A dokumentumok egy valószínűtlen ügynökről is beszámolnak. Kiderült például, a kubai kormányzat az amerikai parti őrség egyik egyszerű tisztjével értekezik a két ország kapcsolatát érintő ügyekben. A kommunista állam képviselői vele közölték például, elképzelhető, hogy Castro beenged majd amerikai segélyszállítmányokat az országba, de egy „lehetséges tömeges kubai bevándorlás” következményeiről is tárgyaltak a tiszttel.

Nehezen komolyan vehető jelentésekből sincs hiány. A delhi nagykövet például leírja, „a Jupiter és a Szaturnusz együttállásának köszönhetően jelentősen megnőtt a megegyezés esélye” egy vitás kérdésben, majd közli, 250 millió dollárra van szüksége, hogy a konzulátus épületét 90 fokkal elfordítva újra felépíthessék, a jelenlegi helyzetben ugyanis nem kap elég fényt az iroda, ez pedig „sötét árnyékot vet az amerikai–indiai kapcsolatra”. A levél alján található a magyarázat a halandzsára: a jelentés április elsején kelt.

A hanoi képviseletről sok mindent el lehet mondani, egy azonban biztos: lelkiismeretesen végzi feladatát. A szexipart kivizsgáló hivatalnok annyira belemerült a dolgába, hogy meglátogatta a vietnami főváros három „legjobb diszkóját”, ahol „szokatlanul barátságos fiatal hölgyekkel” találkozott. Ezután egy karaoke-bárba vitte a „kutatás”, ahol a „feltűnően csinos” hoszteszek csábos ölelésekkel biztatják a pódiumra lépő férfiakat. Az éneklésben megfáradt hivatalnok egy masszázsszalonban zárta napját, ahol szintén „jó kinézetű, városon kívüli fiatal lányok” várják a vendégeket. Egy ilyen, „klasszikus bordélyházi stílusban” dekorált intézmény nyílt nemrég, csupán néhány lépésre a követségtől, jegyzi meg a kutató. Nos, legalább nem kell messzire menni…

The New York Times (nytimes.com)

A népességnövekedés 98 százalékát a kisebbségek adják az amerikai városokban – tudósít a The New York Times. Míg a hispánok és az ázsiaiak száma milliókkal növekedett, addig a fehéreké – jobb esetben – stagnál.

Tíz évvel ezelőtthöz képest 43 százalékkal több ázsiai és 41 százalékkal több hispán lakik az amerikai városokban. A „hagyományos” népcsoportok, azaz a feketék és a fehérek száma ennél jóval kisebb arányban növekedett: előbbié 12 százalékkal, míg az idősödő fehér népességé kevesebb mint 1 százalékkal. A számok azt jelentik, a városokban élő hispánok száma 11 millióval, az ázsiaiaké 4 millióval, a feketéké 3 millióval, míg a fehéreké csupán 400 ezerrel nőtt. A városok összetétele ennek a trendnek köszönhetően teljesen megváltozott. A fehér populáció az össznépesség 57 százalékát teszi ki, míg a hispánok 20, a feketék 14, az ázsiaiak pedig 6 százalékot. A száz nagy városi körzet közül 42-ben csökkent a fehérek száma.

A kutatást végző Brookings Institute demográfusa szerint nem csupán a városok, de egész Amerika ebbe az irányba halad. „A hagyományos, feketékkel és fehérekkel számoló népességkép ma már teljességgel idejétmúlt” – magyarázza William H. Frey.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.