Az Egyesült Államok és a NATO nem kíváncsi Kadhafira?

Az Egyesült Államok elhatárolódott csütörtökön a Moammer Kadhafi líbiai vezető levadászására irányuló erőfeszítésektől, mondván, az Egyesült Államok és a NATO erőinek nem célpontja a szökésben lévő Kadhafi.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/805665" target="_blank"><strong>• Együtt egy lyukban: „Ma befejezzük, véget vetünk ennek” + Képek</strong></a>

MNO
2011. 08. 26. 6:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Pentagon és a külügyminisztérium képviselőinek vonatkozó nyilatkozatai éles megvilágításba helyezték, hogy Washington milyen érzékenyen viszonyul a NATO líbiai missziójának bárminemű olyan megváltoztatására, amely a rendszerváltásba való közvetlen belekeveredést eredményezné. Az ENSZ felhatalmazásával a NATO-nak az a feladata, hogy megvédelmezze a civil lakosságot, s nem Kadhafi elfogása. Victoria Nuland amerikai külügyi szóvivő hangsúlyozta, hogy sem az Egyesült Államok, sem a NATO nem vesz részt Kadhafi üldözésében.

Dave Lapan ezredes, a védelmi minisztérium szóvivője pedig úgy fogalmazott, hogy nem beszél más nemzeti hatóság nevében arról, hogy valamelyik partnerország tesz-e bármit is, de a NATO maga és az Egyesült Államok mint a szövetség része nem üldözi Kadhafit. Liam Fox brit védelmi miniszter a Sky News tv-csatornának adott nyilatkozatában kijelentette, hogy a NATO is besegít a Kadhafi utáni kutatásba. Közlése szerint a katonai szövetség hírszerzéssel és felderítőeszközökkel segít a líbiai felkelőket irányító Átmeneti Nemzeti Tanácsnak (ÁNT) Kadhafinak és „a rezsim megmaradt tagjainak” felkutatásában.

Az amerikai szóvivők és Fox nyilatkozatai ellentmondani látszanak egymásnak. Nagy-Britannia washingtoni nagykövetségének szóvivője a Reuters érdeklődésére úgy válaszolt, hogy különbséget kell tenni aközött, hogy mit tesznek a brit nemzeti erők és mit tesz a NATO a líbiai nép védelmében, miközben Kadhafi még szabadlábon van. London minden segítséget megad az ÁNT-nek, hogy segítsen lezárni a líbiai válságot – mondta. A szőrszálhasogatás rávilágít a NATO mandátumának homályos meghatározására: a nemzetközi katonai koalíciónak jogában áll megsemmisíteni a Kadhafihoz hű, a civilek életét veszélyeztető katonai célpontokat, de nem törhetnek a kormányerők parancsnokának, Kadhafinak az életére. Ezt a megkülönböztetést annál inkább is nehéz megérteni, mivel az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek régóta politikai célja Kadhafi elmozdítása a hatalomból. Lapan jelezte, hogy a NATO líbiai küldetése véget érhet akkor is, ha nem fogják el Kadhafit. Ha a civilek elleni támadások megszűnnek, az erőszak visszaesik és Kadhafi emberei feladják a harcot, az észak-atlanti szövetség befejezi líbiai misszióját, függetlenül Kadhafi sorsától – mondta.

1,5 milliárd dollárt felszabadítanak

Két hét huzavona után az Egyesült Államok és a Dél-afrikai Köztársaság megállapodott csütörtökön 1,5 milliárd dollár felszabadításáról a külföldön befagyasztott líbiai javakból, így Washingtonnak nem kell szavazást kérnie az ENSZ Biztonsági Tanácsában az említett összeg folyósításáról. Dél-Afrika, amely jelenleg a BT nem állandó tagja, makacsul ellenezte, hogy a pénzt közvetlenül a líbiai felkelők politikai szervének, az Átmeneti Nemzeti Tanácsnak folyósítsák, mert álláspontja szerint ez egyet jelentene a tanács automatikus elismerésével. Az ÁNT-t még sem Pretoria, sem az Afrikai Unió nem ismerte el. A 1,5 milliárd dollár egyharmadát nemzetközi humanitárius szervezeteknek utalják át, 500 millió dollárt az ÁNT számláira utalnak bérkifizetésekre és az alapvető szolgáltatások finanszírozására, a maradék 500 millióból pedig egy nemzetközi líbiai alap üzemanyagot és létszükségleti cikkeket vásárolhat. A pénzt pár napon belül utalják az Egyesült Államokban befagyasztott líbiai javakból – közölte egy névtelenül nyilatkozó diplomata.

Az összeget hivatalosan a BT szankcióbizottsága bocsátja rendelkezésre. A testület – a dél-afrikai kérésnek eleget téve – nem tesz említést határozatában az Átmeneti Nemzeti Tanácsról, hanem „az illetékes líbiai hatóságok” számára teszi elérhetővé a pénzt.

A Biztonsági Tanács február 26-i határozatában részlegesen, majd március 18-án teljes egészében befagyasztotta Líbia külföldi kinnlevőségeit. A szankcióbizottságot az első, az 1970-es számú határozattal hozta létre. Az Egyesült Államok augusztus 8-án terjesztette be kérését 1,5 milliárd dollár felszabadításáról a szankcióbizottságnak, amely eddig konszenzus híján – a dél-afrikai ellenkezés miatt – nem tudott döntést hozni. Eközben az Átmeneti Nemzeti Tanács végrehajtó bizottsága – a de facto kormány – a kelet-líbiai Bengáziból áttette székhelyét Tripoliba.

Ali Tarhuni, a bizottság alelnöke, a gazdasági és olajipari ügyekért felelős „minisztere” csütörtök éjjel közölte, hogy megkezdik a munkát a fővárosban. Megerősítette, hogy a legfőbb politikai vezetők, köztük Musztafa Abdul-Dzsalíl, az ÁNT elnöke, csak a biztonsági helyzet normalizálása után hagyja el Bengázit és települ át Tripoliba.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.