Egy magyart is menekíteni kell a líbiai pokolból + Videó

Több külföldivel együtt egy magyar állampolgárt is ki kell menekíteni Tripoliból az ott zajló harcok miatt. A mentőakciót a líbiai fővárosban működő magyar nagykövetség szervezi. Tóth József, a Külügyminisztérium sajtófőnöke a Hír Televíziónak elmondta, hogy Málta két hajót küldött a külföldiek kimenekítésére, de még további hajók is érkezhetnek, ha szükség lesz rá. Mint mondta, a magyar nagykövetséget továbbra is a felkelők őrzik, így a diplomáciai személyzet biztonságban van. <br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/805913"><strong>• Bántalmazták és megerőszakolták a gyermekfoglyokat</strong></a>

MNO
2011. 08. 26. 17:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem adják fel a harcot a Kadhafihoz hű csapatok a líbiai fővárosban. Bár Tripoli nagy részét már a felkelők ellenőrzik, a kormányerők kisebb csapatai újabb és újabb ellentámadásokat indítanak. Szemtanúk szerint Kadhafi erői bombázni kezdték a főváros repterét is. A felkelők közben tovább kutattak az épületekben bujkáló mesterlövészek után, már több tucat foglyot ejtettek.

„Történelmi pillanatokat élünk, nagy győzelem napjai ezek. Biztosíthatok mindenkit, hogy képesek leszünk jobb életet teremteni Líbia polgárainak és a következő generációknak is” – mondta a lázadók katonai szóvivője, Ahmed Bani.

A lázadók azt feltételezik, hogy a volt líbiai vezető két fiával együtt a fővárosban, a hírhedt Abu Salim börtön környékén bujkál. 1996-ban több száz foglyot mészároltatott le ott a Kadhafi-rezsim. A lázadók attól tartanak, hogy a volt líbiai vezető titkos alagutakon keresztül elmenekülhet a fővárosból.

Miközben a lázadók a volt líbiai diktátort keresik, Tripoli egyes kerületei lassan kiürülnek. A folytatódó összecsapások, illetve az akadozó közszolgáltatások miatt sokan elhagyják a fővárost. A külföldiek is igyekeznek elmenekülni: egy magyar, valamint több amerikai, belga, brit, francia és ukrán állampolgár próbál kijutni Líbiából. Az ő kimenekítésüket a magyar nagykövetség szervezi.

A nagykövetség munkatársai épp azon ügyködnek, hogy közreműködjenek az első Máltáról érkezett hajó fogadásában. „Még várjuk a hajó megérkezését, amit már egy ideje ígértek, csak a harcok miatt nem tudott közelebb kerülni Tripolihoz. Nagylelkű gesztus a részükről, hogy több hajót is küldenek majd” – nyilatkozta a Hír TV-nek Tóth József, a Külügyminisztérium sajtófőnöke.

Közben az Átmeneti Nemzeti Tanács vezetői már megérkeztek a líbiai fővárosba. Legfontosabb feladatuk az alapvető közszolgáltatások helyreállítása, illetve a kialakult humanitárius válsághelyzet kezelése lesz, amihez az ENSZ segítségét is kérték.

(HírTV)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.