Együttműködve kell vállalni a válság által okozott terheket

A jelzáloghitel-problémák megoldásában érdekelt három szereplőnek – a hitelfelvevőknek, a bankoknak és a kormányzatnak – szorosan együtt kell működniük; ma egyik szereplő sincs abban a helyzetben, hogy a válság következményeit egyedül magára vegye, a felvett és elköltött hiteleket a mindenkor hatályos szerződések szerint vissza kell fizetni – hívja fel a figyelmet a Magyar Bankszövetség. <br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/803197" target="_blank"><strong>• Eddig nem volt roham, de a bankok készen állnak a fogadásra</strong></a>

MNO
2011. 08. 12. 17:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közlemény emlékeztet arra, hogy az előre nem látott módon és mértékben elszabadult svájci frank árfolyam, a világgazdasági válság Magyarországot halmozottan elért következményei nehéz helyzetbe hozták a hitellel rendelkező lakosságot, a bankok és a kormányzat a válságmenedzselés érdekében különféle programokat fejlesztettek ki. A Kovács Levente főtitkár és Gyuris Dániel elnökségi tag által jegyzett közlemény szerint a jelzáloghitel kérdés három szereplőjének – a hitelfelvevő magánszemély, a bank és a kormányzat – szoros együttműködésére van szükség.

„A jól szabályozott pénzügyi piac – és a magyar piac ilyen – kiszámítható működése mindannyiunk és a magyar gazdaság közös érdeke. A szabályozottság egyik következménye az, hogy a szerződéses kötelezettségek mindegyik résztvevőre vonatkoznak. Ma egyik szereplő sincs abban a helyzetben, hogy a válság következményeit egyedül magára vegye. A kidolgozott konstrukciók a három szereplő között szétosztják a terheket, és megoldást jelenthetnek a rászorult lakáshitelesek számára” – áll a közleményben. A bankszektor például a pénteken induló árfolyamrögzítéses otthonvédelmi konstrukciónál felvállalta a hitelmódosítás rendszerátállási és banki adminisztrációs költségeit, fizeti az állami garancia díját, valamint a gyűjtőszámlahitelhez forrást biztosít, továbbá 3 évig saját költség és díj felszámítása nélkül finanszírozza azt – emlékeztet a bankszövetség.

A közlemény hangsúlyozza: „bizonyos terheket minden szereplőnek vállalnia kell, egyedül üdvözítő megoldás nincs, felelősen nem szabad illúziókba kergetni a ma nagyon nehéz helyzetben levő adósokat! A felvett és elköltött hiteleket a mindenkor hatályos szerződések szerint vissza kell fizetni”. A bankszövetség vezetői azt tanácsolják, hogy mindenki tájékozódjon, keresse fel bankfiókját, és konzultáljon a hitelezési tanácsadójával, majd ezt követően hozza meg döntését.

A pénteken életbe lépett árfolyamrögzítéses otthonvédő program alkalmazását a 2011. évi LXXV. törvény szabályozza, a törvény 1. paragrafusának 2/a. pontja alapján az ügyfelek az árfolyamrögzítés előnyeit leghamarabb a szerződéskötést követő második havi törlesztőrészlettől élvezhetik – emlékeztet a szervezet.

A közlemény ismerteti: az otthonvédő program fő üzenete a devizaárfolyam rögzítése a következő 3 évre. A rögzített és a tényleges árfolyam különbségét a bankok egy forintalapú gyűjtőszámlán tartják majd nyilván. A konstrukció azon devizahiteles ügyfeleknek ajánlott, akik a következő 3 évben rögzített árfolyammal számolt, így fix havi törlesztést szeretnének vállalni, cserébe 2015-től viselik az addig felhalmozódó árfolyam-különbözet terheit. A bankszövetség szerint e termékkel most levegőhöz juthatnak a megszorult devizahitelesek. A konstrukció, amelyet augusztus 12-e és december 30-a között lehet választani, jól tervezhető segítséget nyújt azon ügyfeleknek, akiknek a következő 3 évben várhatóan stagnál vagy alacsonyabb lesz a jövedelmük, majd ezt követően jövedelmi és élethelyzetük javulásával számolhatnak.

A Nemzeti Eszközkezelő felállítása összetett feladat, amely több lépcsőből áll. Az első szabályozási keretek már megjelentek, a továbbiak folyamatban vannak. Ez a felület a szociálisan rászoruló családok problémáját fogja kezelni – ismerteti a közlemény. A bankok saját programjai továbbra is elérhetőek, valamint a napokban is jelentek meg új, egyedi konstrukciók.

A közlemény ismerteti az általános termékeket. A tőketörlesztési moratórium azon forint- vagy devizahitellel rendelkező ügyfeleknek készült, akik rövid idejű jövedelemkieséssel, illetve fizetési nehézséggel kénytelenek szembenézni. Így az ügyfelek a moratórium időszakára mentesülnek a hitel tőkerészének a fizetése alól, a kamatrészt viszont fizetniük kell.

A futamidő hosszabbítási megoldással a lakáshitelek futamidejét lehet további évekkel meghosszabbítani, aminek hatására a havi törlesztőrészlet csökken. A konstrukció azon forint- vagy devizahiteles ügyfeleknek lehet megoldás, akik tartósan az eredetileg tervezettnél alacsonyabb összeget tudnak csak a törlesztésre fordítani.

A devizanem váltás azon devizahiteles ügyfeleknek lehetőség, akik felmérve az átváltás napján adott átváltási árfolyamot és a meglevő, valamint az új devizanemre vonatkozó árfolyam- és kamatkilátásokat úgy döntenek, hogy egy számukra vonzóbbnak tartott devizára váltanak.

A banki szektor sem lát a jövőbe, így a jövőben esedékes kamatszintek, árfolyamok, gazdasági válsághatások pontos előrejelzésére bevált módszerek nincsenek. A bankoktól, a felügyelettől, a kormányzattól és a hírportáloktól kapott tájékoztatások és elemzések széles körben elérhetőek, ezek alapján minden lakáshitelesnek fel kell készülnie saját döntésére. „A sok bizonytalansági tényező mellett is igaz, hogy mindenki a saját élethelyzetét és a saját pénzügyi lehetőségét ismeri a legjobban. Így bízunk abban, hogy minden hiteles banki ügyfél felelősen tud arról dönteni, hogy él-e valamelyik a bankjában elérhető konstrukcióval, vagy sem” – áll a közleményben.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.