Halálbrigád végezhetett a bátor bírónővel

A brazil sajtót a csütörtökön meggyilkolt bírónő és a többi halálosan megfenyegetett 87 kollégájának ügye foglalkoztatja. A spanyol sajtóban az egyik téma a legnagyobb szakszervezet, a szocialista párthoz közeli UGT „ajándéka” a madridi pápalátogatás idejére: egy nappal kevesebbet sztrájkolnak a metrósok.

2011. 08. 13. 15:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elmundo.es, elpais.com, lavanguardia.com, abc.es stb. – Spanyolország

Pénteken közölte a legnagyobb spanyol szakszervezet, a szocialista kormányhoz közeli Általános Munkásunió (UGT), hogy a metrósok „XVI. Benedek pápa Madridba érkezésére való tekintettel” mégsem tartják meg az arra a napra meghirdetett munkabeszüntetést. A madridi katolikus ifjúsági világtalálkozó (JMJ) – augusztus 16–21. – két utolsó napján, 20-án és 21-én viszont nincs pardon, leteszik a munkát a szakszervezetükhöz tartozó metrósok. Teo Pinuela, az UGT szóvivője az El Mundo digitális változatának azzal magyarázta a sztrájk aznapi lefújását, hogy „azért nem törvényes a 18-ára meghirdetett sztrájk, mert nem telik el tíz nap a bejelentés után”.

A spanyol püspöki konferencia (CEE), a madridi autonóm közösség és a Néppárt (PP) szombaton bírálta a nem hívők augusztus 17-re tervezett felvonulását, amelynek végcélja a május közepe óta elhíresült madridi belvárosi tér, a Puerta del Sol. (A találkozó fő helyszíneinek közvetlen közelében – a szerk.) A madridi kormány megbízottja végül csak egy harmadik útvonalat engedélyezett nekik. A CEE nagyon keményen támadta a felvonulókat, és parazitáknak nevezte őket, mondván, hogy csak ki akarják használni az esemény nagy sajtónyilvánosságát, és hirdetni akarják vallásellenes programjukat. A katalán La Vanguardia pedig megírta, hogy a katolikus világtalálkozó előtt szombaton délben maga Barcelona érseke, Lluís Martínez Sistach celebrálta a barcelonai szabadtéri szentmisét a Fórum Parkban. A madridi találkozót megelőző eseményre mintegy 40 ezer fiatal érkezett a világ minden tájáról Katalóniába.

Folha.uol.com.br, estadao.com.br, odia.com.br stb. – Brazília

A brazil sajtóban még sokáig vezető téma lesz a 47 éves, félelem nélküli bírónő, Patrícia Lourival Acioli, akit csütörtökön nem sokkal éjfél előtt gyilkoltak meg ismeretlenek háza előtt Rio de Janeiróban. A pénteken már el is temetett bírónő családtagjai elmondták a sajtónak, hogy hiába kért hivatalos védelmet a bírónő, nem kapott, sőt egyenesen megtagadták tőle. De azt is leszögezték, hogy ennek ellenére egyáltalán nem félt, pedig a legkeményebb ügyekben hozott szigorú ítéleteket a szervezett bűnözők ellen, többek között olajszőkítő vállalkozók és a halálbrigádokat alakító katonai rendőrök ellen is. A péntek esti temetésen az ügyvéd Wilson Júnior, Patrícia volt férje megható búcsúbeszédében arra kérte a hatóságokat, hogy ne maradjon büntetlenül Patrícia megölése, és halála ne silányuljon puszta statisztikai adattá.

A Folha de Sao Paulo megtudta, hogy hat óráig vallatták Marcelo Poubelt, a három gyermeket is árván hagyó bírónő élettársát, a katonai rendőrség őrmesterét. Az ügyben a legfelső bíróság (STF) kifejezett kérésére a szövetségi rendőrség (PF) is nyomozni kezdett. A brazíliai szövetségi bírók egyesülete (Ajufe) úgy tudja, hogy a bírónő csak az első a halálra ítélt bírók közül, mert Espírito Santo állam egyik börtönében megtalálták a 12 bíró nevéből álló halállistát egy olyan elítéltnél, akit kábítószer-kereskedésért zártak be. Az igazságszolgáltatási tanács (CNJ) viszont ennél jóval hosszabb listát ismer, amelyen már legalább 87 név szerepel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.