Hiába várták a piacok, elmaradt a nagy bejelentés

Nem jelentett be újabb ösztönzési lépéseket Ben Bernanke, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke Jackson Hole-i beszédében pénteken.

MNO
2011. 08. 26. 15:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A piacok által várt újabb monetáris ösztönzésre, a mennyiségi enyhítés harmadik fordulójára egyáltalán nem utalt Ben Bernanke. Megismételte legutóbbi, a Szövetségi Nyíltpiaci Bizottság (FOMC) ülését követő értékelését, és arról tájékoztatott, hogy a Fed figyelemmel kíséri a gazdaság helyzetét és megtesz mindent a válságból való kilábalás elősegítésére.

Bernanke beszédében elmondta, hogy az amerikai gazdaság növekedése továbbra is mérsékelt, lassabb, mint amire a Fed korábban számított. A hosszabb távú kilátásokkal kapcsolatban ugyanakkor optimistábban nyilatkozott, és kijelentette, hogy a gazdaságot nem érte tartós sérülés a pénzügyi válság miatt.

„Jóllehet továbbra is jelentősek a gondok, a növekedés alapjait – úgy tűnik – nem rendítették meg az elmúlt négy év sokkjai” – mondta. A Fed elnöke szerint az amerikai infláció 2 százalékon, vagy valamivel alatta állapodhat meg, miután csökkent az olaj- és nyersanyagárak emelkedése okozta nyomás.

Bernanke hangsúlyozta, hogy a jegybank keveset tehet a gazdaság hosszú távú kilátásainak javítása érdekében és arra sürgette a törvényalkotókat, hogy oly módon állítsák helyre a költségvetési egyensúlyt, hogy az ne hátráltassa a gazdaságot. Az Egyesült Államoknak jobb költségvetési döntéshozatali folyamatra van szüksége – tette hozzá. A Fed-elnök arról tájékoztatott, hogy a FOMC szeptemberi ülése a korábban jelzett egy helyett kétnapos lesz. Elemzők szerint ezzel Bernanke azt üzente a piacnak, hogy idővel újabb ösztönző lépéseket jelenthetnek be.

A beszéd szövegének nyilvánosságra hozatala után, a reggeli 1 százalék körüli mínuszhoz képest előbb estek, majd veszteségeik leadásával fellendültek New York-ban a legfontosabb tőzsdeindexek. Közép-európai idő szerint háromnegyed öt után nem sokkal a 30 vezető ipari vállalat DJIA mutatója 0,10 százalékos, az S&P-500 0,45 százalékos, míg a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 1,34 százalékos pluszban állt. A dollár az újabb likviditásbővítési intézkedések hiányában erősödött a legfontosabb nemzetközi devizákkal szemben. A beszéd előtt 1,4422 dolláron jegyezték az eurót, utána pedig 1,4336 dolláron. A dollár/frank árfolyam 0,7949 frankról 0,8092 frankra, míg a dollárt 76,759 jen után 76,969 jenen jegyezték.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium pénteki tájékoztatása szerint a korábban közölt 1,3 százaléknál kisebb ütemben, 1 százalékkal nőtt éves szinten a második negyedévben az amerikai GDP. A szervezet második becslése megfelelt az elemzői várakozásoknak. A minisztérium közleménye szerint a fogyasztói árak éves szinten 3,2 százalékkal nőttek a második negyedévben, ami magasabb a korábban közölt 3,1 százaléknál. A változékony energia- és élelmiszerárak nélkül számított, a jegybanki szakemberek által leginkább figyelt maginfláció 2,2 százalék volt, szintén magasabb az első becslésben szereplő 2,1 százaléknál.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.