Még nem tudják, honnan származnak az olajfoltok

Mélytengeri robotot irányított a BP brit olajipari vállalat a Mexikói-öböl fenekére, hogy megvizsgálja a tavalyi olajkatasztrófát okozó, elfojtott olajkút állapotát, miután – sajtóhírek szerint – a térségben több száz, kisebb méretű olajfolt jelent meg a tenger felszínén.

MNO
2011. 08. 26. 11:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olajfoltokról először a Press-Register című alabamai lap számolt be helyi idő szerint csütörtökön, és videofelvételt is közölt a tenger felszínén sodródó, asztalnyi nagyságú olajfoltokról. Az újság szerint a több száz méteres sávban elterülő szennyezés elemzése megerősítette, hogy az olaj összetétele egyezik az elsüllyedt olajfúró platform mélytengeri kútjából kiömlött olajjal.

A BP közölte, hogy a katasztrófa helyszínén van az egyik hajója, de nem észlelt újabb olajszennyeződést. Az amerikai parti őrség egy helikoptert és egy hajót is küldött a térségbe, de szintén nem talált semmit. Jonathan Burton, az öbölbeli parti őrség parancsnoka nem zárja ki, hogy „természetes” olajszennyeződésről van szó, vagyis a tengerfenék alatti rétegekből került a tengerbe az olaj. De az is lehet, hogy az elsüllyedt olajfúró platform csövéből származik.

A Mexikói-öbölben tavaly április 20-án felrobbant, majd elsüllyedt a Deepwater Horizon olajfúró platform. A balesetben 11 ember meghalt. A tenger fenekén lévő kútfejet csaknem három hónappal később, július 15-én sikerült elzárni, addig az amerikai kormány becslése szerint 651 millió liter, a Columbia Egyetem kutatói szerint 700 millió liter nyersolaj ömlött a tengerbe.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.