Mindenütt jelen vannak, mégis alig észlelhetők

Nemzetközi denevérnapot tartanak szombaton; Magyarországon a Baranya megyei Abaligeten várják az érdeklődőket a denevérek titokzatos világának megismerésére. Németországban 183 rendezvényt kínál a NABU természetvédő szövetség.

MNO
2011. 08. 26. 18:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A denevérek szinte mindenütt jelen vannak, mégis alig észlelhetők. A 20 és 100 kilohertz közötti tartományba eső hangjuk az emberi fül számára nem hallható. Hangjuk csak az 1990-es évek, a különleges denevérdetektorok feltalálása óta követhető.

A denevérek a világ legrégebbi emlősei közé tartoznak, több mint ötvenmillió éve élnek a Földön. Bár a kártevők elleni küzdelemben nagy segítségére vannak az embernek – egyetlen éjszaka alatt több ezer szúnyogot, legyet, bogarat és pókot elfogyasztanak –, mégis veszélyeztetett állatok, állományuk Németországban például az 1950-es évek óta 90 százalékkal csökkent. Ennek hátterében elsősorban a mérgező anyagok mezőgazdasági használata és a denevérek életterének csökkenése áll.

Az átfogó intézkedések ellenére nagyon lassan tapasztalható csak javulás az állományban Németországban, ráadásul a denevérek évente csupán egy-két utódot hoznak a világra. A baranyai Abaligeten este nyolc órára, a barlang bejárata elé várják az érdeklődőket a szervező Duna-Dráva Nemzeti Park és a pécsi állatkert munkatársai.

Az állatkert igazgatója, Szatyor Miklós denevérkutató által vezetett kétórás, ingyenes program résztvevői megtudhatják, milyen módszereket alkalmaznak a denevérkutatáshoz, majd hálóval befogott denevéreken ismerkedhetnek a fajok egyedi jellemzőivel. Emellett lehetőség lesz arra is, hogy a repülő emlősök hangját az emberi fül számára hallhatóvá alakító detektorral meghallhassák. Abaliget kiemelt szerepet tölt be a denevérekkel kapcsolatos ismeretterjesztésben. A barlang szomszédságában denevérmúzeum nyílt 2004-ben azzal a céllal, hogy a Magyarországon élő 24 denevérfajt megismertesse, megkedveltesse a látogatókkal és segítsen a hozzájuk kötődő alaptalan félelmek leküzdésében.

A Mecsek a hazai denevérek egyik kedvelt élőhelye, az abaligeti barlangban és környékén 20 faj egyedei is megtalálhatók.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.