Nem szeretik a törököket Németországban

A Der Tagesspiegel arról tudósít, hogy az amerikai nagykövetségnek láthatóan a német oktatási rendszerről és a bevándorlók helyes integrációjáról is megvolt a pontos véleménye. A Die Welt arról tudósít, hogy Dortmund szeretné megállítani a bolgár romák bevándorlását.

2011. 08. 26. 9:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Der Tagesspiegel (tagesspiegel.de)

A baloldali-liberális berlini napilap A török követség szerint honfitársait diszkriminálják című cikkében foglalkozik azzal, miként vélekedtek az amerikai diplomaták 2006-ban a Németországban élő bevándorlók helyzetéről. A WikiLeaks-kiszivárogtatás során újabb diplomáciai táviratok kerültek nyilvánosságra. Eszerint a berlini török követségnek az volt az álláspontja, hogy a német munkaerőpiacon diszkriminálják a török munkavállalókat. Méghozzá nemcsak a helyi munkavállalókkal, hanem a kelet-európaiakkal szemben is. Elsősorban a keleti tartományokban jelent ez problémát. Baden-Württembergben az iszlám országokból érkezett külföldieknek tudatosan nehezítik a honosítását, összevetve a világ többi országából érkezettekkel.

Nemcsak a török követség, de maguk a diplomaták is keményen ítélték meg a németországi állapotokat. „A török bevándorlók gazdasági helyzete a 60-as évek óta lényegében nem változott – a második és a harmadik generációnál sem.” Fő oknak a nyelvi problémákat említették, a táviratok szerint a németországi törökök 37 százaléka nem beszél jól németül, és ez az arány Berlinben eléri a 48 százalékot. Hogy pontosan milyen skála alapján osztályozták a nyelvismeretet és mit jelent pontosan a „jól”, az nem derült ki a táviratból. A német oktatási rendszert túlzottan „merevnek” nevezték. Így szerintük igen nehéz a létező muzulmán párhuzamos társadalmakat feltörni és a fiatalokat képzéshez és munkahelyhez juttatni.

A legutóbbi években összességében némi javulást értek el, ami okot ad az óvatos optimizmusra. A török közösség, miként a német politika is, nagyobb erőfeszítéseket tett az integráció és a részvételük érdekében. A magángazdaság szintén erőteljesebben foglalkozik a fiatal törökökkel, már csak azért is, hogy új piacokat szerezzenek. A vörös-zöld koalíció által elfogadott és 2005 óta zajló integrációs kurzusokat a megoldás részeként írták le.

Die Welt (welt.de)

A konzervatív hamburgi napilapban Katharina Schäder Dortmund, az utcai prostitúció és a romaprobléma című cikkében foglalkozik a személyek uniós szabad áramlásának gyakorlatával. Május óta Dortmund egész területén hivatalosan betiltották az utcai prostitúciót. Egy nagyvárosban ez radikális lépés, de Marita Hetmeier szerint ez a lépés szükségserű volt. Az utcai prostitúció hatalmas vonzerőt gyakorolt a bolgár cigányokra, meséli a szocdem városi tanácsnok. Több mint 700-an jelentkeztek be prostituáltként az eredetileg legfeljebb 50 főre tervezett Ravensberger Strassén, ahol egyszerre 120-an dolgoztak. Azonban egyre több szülő tiltakozott amiatt, hogy gyerekeik naponta találkoztak az üzleti ajánlatokkal. Számos dortmundi reméli, hogy elhagyják a várost azok a nők és férfiak, akiket sokan felelőssé tesznek a bűnözés tavalyi megemelkedéséért. Ingo Moldenhauer, a közrendvédelmi hivatal vezetője ezt ki is mondta: „Ennek a világos jelzésnek el kell jutnia egészen Bulgáriáig, hogy itt már nem lehet az utcán több pénzt keresni.” Más jogi lehetőség nincs, hogy a bevándorlás megálljon.

Nem csak a prostitúcióval küzdenek a dortmundiak. 2007-es uniós csatlakozása óta hivatalosan 3000 bolgár és román érkezett Dortmundba, ami a valóságban lényegesen több. Majdnem mindenki a főpályaudvar mögötti területet adta meg lakhelyeként, és majdnem mindegyikük cigány. Ami ugyan nem szerepel a statisztikában, de döntő szerepet játszik. Az északi városrészben élők többségének nehéz megemésztenie, hogy egy csoport ilyen arányban beköltözik és az integrációt teljesen megtagadja – fogalmaz a szocialista közgyűlési tag. Az uniós bővítést követően odaköltözött romák ma már a kerület lakosainak 10 százalékát adják. Uniós polgárokként joguk van ott tartózkodni. De az, hogy 10 százalék nem tartja be a többség szabályait, az egyszerűen túl sok.

Dortmundban mindenkinek van története a romákról, például azokról, akik beköltöztek az üresen álló épületekbe. Az áramot a folyosóról lopták, a szemetet kidobálták az ablakon, a folyosón vizelettócsák terpeszkedtek. Mielőtt a polgármesteri hivatal a házakat kiüríttette, a „lakók” kitépték a falakból a vezetékeket. A város számára a tiltás eredménynek számít. Nemcsak a prostitúció csökkent, de a rendőrség kevesebb bűncselekményt jelentett. S először Bulgária uniós csatlakozása óta az elmúlt két hónapban nem emelkedett a bevándorlók aránya. „Nem minden arany, ami fénylik, de jó úton haladunk” – próbált meg mérsékelt optimizmust sugározni Ulrich Sierau (SPD) főpolgármester.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.