Sinkó és Rácz az egészségügyi intézkedéseket kritizálta

Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász szerint a recesszió mélyülni látszik, ezért a következő két évre vészforgatókönyvre lesz szükség az egészségügyben.

MNO
2011. 08. 31. 13:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A menedzsment és egészség-gazdaságtan szakmai kollégium elnöke az önkormányzati egészségügyi napok XV. kongresszusán szerdán Budapesten kifejtette: a kórházi kapacitások érdemi szűkítésére van szükség, úgy, hogy a biztonságos betegellátás ne kerüljön veszélybe. Ehhez Szócska Miklós egészségügyi államtitkár terve a kórházak funkcióváltásáról kevés lesz – mondta a közgazdász. Kérdésre válaszolva Sinkó Eszter azt mondta: a jelenlegi helyzetben a kórházak államosítását „kifejezetten bűnnek” tartaná. Jelenleg a belső tartalékok mozgósítására kell helyezni a hangsúlyt, ezért nem lehet az államosításra „elvesztegetni” az időt és a forrásokat – közölte a közgazdász, aki szerint központosítva nem is lehetne jól működtetni az ellátórendszert.

Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke úgy fogalmazott, válság van, s ezt kezelni kell. A szövetség számára minden tagkórházuk fontos, de bizonyos lépéseket „muszáj megtenni”, a jelenlegi erőforrások ennyi kórház működésére nem elegendők – mutatott rá.

Kökény Mihály, az MSZP egészségügyi szakpolitikusa, aki a hallgatóság soraiban foglalt helyet, felszólalásában azt mondta: úgy látszik, a Semmelweis-terv megbukott, ezért az ágazat összes szereplőjével párbeszédet kell folytatni. A helyzet megoldásához a szocialista politikus szerint többek között kétkulcsos adórendszerre, a népegészségügyi termékadó dohány- és alkoholtermékekre való kiterjesztésére, és humánerőforrás-stratégia kidolgozására lenne szükség.

Kollár Lajos, a Pécsi Tudományegyetem klinikai központjának főigazgatója az egészségügyi ellátás tervezett átalakításáról szólva azt mondta: a fenntarthatóság érdekében az 1-1,5 millió ember ellátásáért felelős térségi rendszer átszervezéssel a megyéken átívelő ellátórendszerre van szükség, így hatékonyabb lenne az ellátás. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy elegendő forrást is biztosítsanak.

Golub István, a fővárosi Uzsoki utcai Kórház igazgatója elmondta: kórházának adóssága az év első felében több száz millió forint, ezért is várja a kórházak államosítását, mivel véleménye szerint központi döntéshozatallal működőképesebb lenne a rendszer.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.