Szándékosan fertőzték meg szifilisszel a rabokat

Súlyos etikai vétséget követtek el amerikai tudósok Guatemalában az 1940-es években, amikor kísérlet keretében szándékosan fertőztek meg szifilisszel rabokat és pszichiátriai betegeket – derült ki egy szakértői jelentésből.

MNO
2011. 08. 31. 10:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Barack Obama amerikai elnök által a bioetikai ügyek kivizsgálására létrehozott bizottság megállapítása szerint a közép-amerikai országban dolgozó amerikai tudósok 1946 és 1948 között mintegy 5500 embert vontak be a titokban folytatott kísérletbe, úgy, hogy a résztvevőket nem tájékoztatták arról, pontosan mi történik velük – hasonlóképpen azokhoz a vizsgálatokhoz, amelyeket magában az Egyesült Államokban végeztek akkortájt.

A kutatás során azt tesztelték, hogy mennyire hatékony a penicillin az elsősorban nemi úton terjedő betegségek, köztük a vérbaj kezelésére, illetve megelőzésére. A vizsgálati alanyok közül mintegy 1300 embert fertőztek meg szándékosan, a legtöbb esetben szifilisszel: vagy oltással adták át nekik a kórt, vagy már fertőzött személyekkel – például prostituáltakkal – kerültek nemi kapcsolatba. A bizottsági jelentés szerint 83 ember halála hozható összefüggésbe a törvénytelen kísérletekkel.

„Azok, akiket beavattak a kutatásba, titokban tartották azt, mert tudták, hogy ha nyilvánosságra kerül, a közvélemény éles kritikával fogadta volna az eljárást” – húzta alá Amy Gutmann, a bizottság elnöke, hozzátéve, hogy erkölcsi kötelesség fényt deríteni az Egyesült Államok tudománytörténetének erre a „sötét fejezetére”.

A bioetikai ügyek vizsgálatára felkért szakemberek szerint a nemi úton terjedő betegségek, mint például a szifilisz tanulmányozása ugyan fontos tudományos cél volt akkoriban, de a kísérletek lefolytatásának módjára nincs ésszerű magyarázat. „Rossz tudományos elgondolás volt. Az etikai megközelítéstől függetlenül, tisztán tudományos nézőpontból szemlélve is teljesen értelmetlennek tűnik” – fejtette ki Nelson Michael bizottsági tag.

A végső jelentés az ügyről decemberre készül el. Guatemala elítélte az amerikai országos egészségügyi intézet (NIH) által finanszírozott kísérleteket, és azokat az emberiesség elleni bűncselekménynek minősítette. A közép-amerikai ország saját vizsgálatot indított. A kormány közölte, igyekeznek megállapítani, hogy milyen következményekkel jártak az embertelen kísérletek a kutatási program néhány túlélője, illetve családtagjaik esetében. Öt, ma már a 80-as éveik közepén járó férfiról van szó: tervek szerint októberben hozzák nyilvánosságra a rajtuk elvégzett orvosi vizsgálatok eredményét.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.