Sztrájkba kezdenek a diákok és szüleik

Általános sztrájkot hirdettek péntektől a litvániai lengyel kisebbségi iskolák tanulói és szüleik: követelik az idén márciusban elfogadott litván oktatási törvény visszavonását, amely szerintük diszkriminálja és sújtja a lengyel iskolákat – adta hírül a lengyel sajtó szerdán.

MNO
2011. 08. 31. 12:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Követjük a wrzesniai gyerekek 1901. évi hősies példáját, és sztrájkot hirdetünk. (…) Tiltakozásunkat fejezzük ki az oktatási program ellen, amelyet felülről erőltetnek ránk az európai normákkal, elvekkel és joggal ellentétben” – idézik a lengyel lapok a litvániai lengyel iskolások felhívását.

Idén márciusban a litván szejm – a litvániai lengyelek és Varsó tiltakozásának dacára – módosította az oktatási törvényt. A litvániai lengyelek számítása szerint az új törvény előírásainak következtében a jelenleg mintegy száz lengyel tanítási nyelvű iskola csaknem felét „optimalizálás” címén be fogják zárni. A kisebb településeken, ahol két iskola működik, csupán a litván tanítási nyelvű fog megmaradni. Az új törvény ezenfelül 2013-tól bevezeti az egységesített érettségi vizsgát litván nyelvből. Ennek következtében a litván nyelvet gyengébben ismerő kisebbségi lengyelek számára az érettségi vizsga letétele sokkal nehezebbé válik, mint lengyel társaiknak.

Albert Narwojsz, a vilniusi járásban fekvő Kavalcuki (lengyelül Kowalczuki) sztrájkbizottságának vezetője azt mondta a Rzeczpospolita című lengyel lapnak, hogy a sztrájkon kívül a tiltakozás minden lehetséges formáját kihasználták már az „antidemokratikus törvény” ellen. Hatvanezer aláírást gyűjtöttek, nagygyűléseket, tüntetéseket rendeztek. A litván hatóságok nem reagáltak ezekre. Eddig már több tucat sztrájkbizottság alakult Vilniusban és a zömmel lengyelek által lakott vilniusi járásban. Az akció pénteken az elnöki palota előtti nagygyűléssel kezdődik, majd több tucat iskolában a tanulók bojkottálják a tanítást. Azt remélik, hogy a sztrájk nem tart túl sokáig, és a hatóságokat sikerül párbeszédre kényszeríteni.

Tadeusz Aziewicz, a kormányzó Polgári Platformhoz tartozó lengyel parlamenti képviselő, a lengyel–litván parlamenti csoport elnöke viszont aggodalmát fejezte ki a kezdeményezés miatt. Azt mondta, tiszteletben tartják a döntést, de a Wrzesniára való hivatkozást túlzónak tartják, és a békés párbeszédet részesítik előnyben, mert a konfrontáció árthat a lengyel kisebbségnek.

A nagy-lengyelországi (Wielkopolska) vajdaságbeli Wrzesniában, a porosz megszállás idején, 1901 májusában nemzetközi figyelmet keltett a lengyel iskolások sztrájkja. A „munkabeszüntetés” azért robbant ki, mert egy német tanár testi fenyítést alkalmazott azokkal a diákokkal szemben, akik a hittanórán nem voltak hajlandók németül válaszolni a kérdésekre. A wrzesniai gyerekek példáját hamarosan a porosz fennhatóság alatt élő többi lengyel település is követte, 1906-ra már általános sztrájkká terebélyesedett az akció, az összesen 1100 iskola közül 800-ban mintegy 75 ezer gyerek sztrájkolt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.