A harmonikakészítés tartja el őket

Hangszergyártásból tartja el magát az olaszországi Castelfidardo városa, az egész világból ide járnak harmonikát vásárolni. Vasárnap kiáltják ki a Castelfidardóban rendezett nemzetközi harmonikabajnokság győztesét.

MNO
2011. 09. 23. 6:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több harmonikája, mint lakosa van az Adriai-tengertől nem messzi Castelfidardónak a közép-itáliai Marche tartományban. Ebből a hangszerből él meg a harmonikagyártás világközpontjának tartott 18 ezer lakosú kisváros. Nemcsak Európából, hanem az Egyesült Államokból és Japánból is ide jönnek harmonikát vásárolni.

„Százötven éve így van: Itália egységesítése óta harmonikakészítésből élünk. A második világháború után évente 200 ezer darabot gyártottunk, akkor még harmonikamuzsikára táncoltak. Azután jött a gitár és Elvis Presley, ma már csak évi 28 ezer darabot tudunk eladni” – mondta el a Corriere della Sera című napilapnak a castelfidardói harmonikamúzeum igazgatója, Beniamino Bugiolacchi.

Az évi 13 ezer látogatót fogadó múzeumban az utóbbi 150 év harmonikáit lehet megcsodálni. „Ez nem szakma, hanem művészet, minden harmonika nyolcezer darabból áll” – mondta Francesca és Massimo Pigini. A nagyapjuktól örökölt műhelyben évi 1500 harmonikát készítenek, 90 százalékban külföldre. Nem olcsó hangszerről van szó: egy átlagos itteni harmonika 6 ezer euróba kerül, de van harmincezerért is.

Szeptember 25-én ér véget a castelfidardói nemzetközi harmonikafesztivál 26 ország félezer zenészének versenyével. Castelfidardo nem az egyetlen olasz város, amely hangszeréből él meg: Cremona például hegedűiről híres.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.