A középosztály erősítése és a szegényebbek felzárkóztatása a cél

A turizmus világnapjáról, a kormány gazdaságpolitikájáról, a nők közéleti szerepvállalásáról és a munkaalapú társadalomról beszéltek a kedden reggel napirend előtt felszólaló képviselők a parlamentben.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/812383" target="_blank"><strong>• Plázastop és uzsora-bűncselekmények a T. Ház napirendjén</strong></a>

MNO
2011. 09. 27. 9:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fideszes Bánki Erik és a szocialista Pál Béla is megemlékezett a turizmus szeptember 27-i világnapjáról. Bánki Erik kitért arra, hogy a turizmus világszerte sok millió embernek ad munkát, Magyarországon a GDP 8 százalékát teszi ki, és döntő szerepe van az országimázs kialakításában. Jelezte: a kormány, amely stratégiai ágazatként kezeli a turizmust, az idén egyedi akciókkal készül, a Magyar Turizmus Zrt. külön kampányt indít, vendégbarát akciókat rendez, hogy felhívja a figyelmet a magyar vendégszeretetre.

Czomba Sándor államtitkár elmondta, a turizmus a világ leggyorsabban fejlődő gazdasági szektora, a magyar gazdaságnak is meghatározó szegmense, félmillió embernek ad munkát, és hozzájárul a kulturális örökség megőrzéséhez. Az idei világnap mottója a turizmus kultúrák összekapcsolásában játszott szerepét emeli ki – mutatott rá, megjegyezve: sokszor egy mosoly többet ér, mint egy látványos attrakció.

Támogatás a turizmusnak

Pál Béla szerint ez a világnap azokról az emberekről szól, akik ebben a szektorban dolgoznak. Nekik mondott köszönetet, illetve a Magyar Turizmus Zrt.-nek a figyelemfelhívó rendezvényekért. Mint mondta, a turizmusnak fontos szerepe van az emberek közötti korlátok lebontásában, a tolerancia terjesztésében, a kölcsönös megértés erősítése a politikában is hasznos lenne. Kitért az üdülési csekk belföldi turizmus fellendítésében játszott szerepére, és azt mondta, drukkolnak a Széchenyi-pihenőkártyának, de tartanak attól, hogy az üdülési csekk kivezetése zökkenőkkel jár majd.

Szavaira reagálva Czomba Sándor is csatlakozott a köszönetnyilvánításhoz. A kormány tettekben is támogatja a hazai turizmus fejlesztését – hangsúlyozta, jelezve: készül a Széchenyi-pihenőkártyás lehetőségek bővítéséről szóló részletes szabályozás, és a kabinet dolgozik a szektor jövőjét meghatározó, 10 évre szóló stratégián. A turizmusról szóló törvényjavaslat ősszel kerülhet az Országgyűlés elé – tette hozzá.

Nem lehetnek kárvallottak

Mikor lesz elég a megszorításokból? – kérdezte Volner János (Jobbik), aki úgy ítélte meg: a kormány az adó-, illetve gazdaságpolitikájával elszegényíti a középosztályt, kettészakítja a társadalmat. Bírálta az egykulcsos adórendszert, amelynek révén – mint mondta – az első fél évben az oktatásban és az egészségügyben dolgozók fizetése csökkent, míg a pénzügyi szféra munkatársainál 300 ezer forintos plusz keletkezett.

Czomba Sándor határozottan kiállt a kormány adó- és gazdaságpolitikájának helyessége mellett. Azt mondta, a cél a középosztály megerősítése és a szegényebbek felzárkóztatása. Az első félévi nettó átlagkereset 8,3 százalékkal nőtt, a reálkereset pedig 4 százalékkal a tavalyi év azonos időszakához képest – idézte a statisztikai hivatal adatait. A személyijövedelemadó-rendszer átalakításának nem lehetnek kárvallottjai – hangsúlyozta az államtitkár, rámutatva: a minimálbér-ajánlás 92 ezer forint, a garantált bérminimumra vonatkozó 108 ezer forint lesz, 5 százalékos béremelésre tesznek javaslatot a versenyszférában, és bérkompenzációt alkalmaznak a közszférában. A foglalkoztatáspolitika fő pillérei a versenyszektor erősítése, a szociális gazdaság szélesebb környezetének kiépítése, valamint a közmunka – mondta.

Kulcskérdés a foglalkoztatás

Kaufer Virág (LMP) a nők nagyobb arányú közéleti szerepvállalása mellett érvelt, közös érdeknek nevezve, hogy bevonják az olyan szakmailag felkészült nőket, akiket a versengő, olykor családellenes politikai kultúra jelenleg elriaszt ettől. Rétvári Bence államtitkár a felvetett problémát valós kérdésnek nevezte, célként jelölve meg, hogy a parlamentben is közelítsék a társadalmi arányokhoz a nők létszámát.

„Munkaalapú oktatás, munkaalapú gazdaság, munkaalapú család!” címmel elmondott felszólalásában Michl József (KDNP) amellett érvelt, milyen fontos, hogy mindenkinek legyen munkája. A munka iránti szeretet kialakulása a családban dől el – mondta, kitérve a megfelelő szakképzés fontosságára. Czomba Sándor a foglalkoztatást kulcskérdésnek nevezte, olyan területnek, ahol, ha nem sikerül előrelépni, más problémák is kezelhetetlenek maradnak. A szakiskolai képzésben a gyakorlatorientált szakmai képzés mellett érvelt, amely sikerélményhez juttathatja a tanulókat, akik egy része korábban lemorzsolódott, még mielőtt használható tudáshoz jutott volna.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.