A külföldön bejegyzett csatornák ellen is fellép a hatóság

Az új médiaszabályozás révén hatékonyabb eszközök állnak rendelkezésre, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Médiatanács pedig következetes és kiszámítható joggyakorlatot folytat a kiskorúakat védő szabályok betartatása érdekében – mondta el Szalai Annamária, az NMHH elnöke a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat által hatodik alkalommal megrendezett konferencián hétfőn Balatonalmádiban.

MNO
2011. 09. 26. 17:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A „hat éven aluliak számára nem ajánlott” korhatári kategória jogszabályi kodifikálása és a Médiatanács ajánlásában megjelenő „gyermekbarát” piktogram bevezetése előrelépést jelent a gyermekvédelem terén. Az ajánlás újdonsága, hogy a jövőben nemcsak az ártalmas tartalmakra kell felhívniuk a tévéknek a nézők figyelmét, hanem a kifejezetten gyermekeknek szóló műsorszámok is megkülönböztető jelölést kaphatnak. Ezt a képernyő alsó sarkában elhelyezett, rajzolt kisfiút ábrázoló piktogram jelzi.

A jogsértések megelőzése szempontjából továbbá fontos a kiszámítható, arányos bírságkiszabási gyakorlat is, amely visszatarthatja a szolgáltatókat a jövőbeni jogsértésektől – mondta el a hatóság elnöke, utalva arra, hogy a korábban pénzbüntetéssel sújtott médiaszolgáltató a valóságshow-jának kezdési időpontját későbbi időpontra tette. Szintén a megelőzést szolgálja az előzetes korhatár-besorolás lehetősége, amelynek révén a médiaszolgáltatók számára egyértelmű, melyik időszakban tehetik közzé az adott filmet, rajzfilmet, illetve milyen jelzéssel kell ellátniuk azt. A törvényi háttér számos korábbi problémára adott választ, de természetesen még mindig vannak megoldatlan problémák. Ezek közé tartozik a formálisan külföldön bejegyzett, de hazai közönséghez szóló televíziós csatornák jogsértéseivel szembeni fellépés kérdése is.

Az európai uniós – audiovizuális szolgáltatásokról szóló – irányelv átültetése megteremtette annak lehetőségét, hogy a külföldre települt vagy ott bejegyzett televíziós csatornák jogsértéseit a hazai médiaszolgáltatókéval megegyező elvek szerint szankcionálja, ha az irányelvben meghatározott feltételek fennállnak. Így többek között bizonyítani kell, melyik a médiaszolgáltatás fő nyelve, hol található közvetítéseinek helyszíne és elsődlegesen mely ország közönségéhez szóló műsorszámokat tartalmaz.

A külföldön bejegyzett csatornákkal szembeni fellépés nehézségeire utalva az NMHH elnöke elmondta, hogy a hatóság – elődjével ellentétben – idén például már két alkalommal indított hatósági eljárást a brit joghatóság alatt álló Viasat 3 csatorna script reality-ja ellen, egyelőre mérsékelt sikerrel. Mint mondta, erre a társhatóságokkal való további szoros együttműködés és az eljárások következetes végigvitele jelenthet megoldást. Az együttes nemzetközi fellépés jó példája a Közép-európai Hatóságok Együttműködési Fóruma (CERF), melynek keretében végzett munka eredményeként a Médiatanács kezdeményezésére több ízben indult sikeres eljárás külföldi szolgáltató magyarországi jogsértésével szemben.

Az NMHH elnöke zárszóként hangsúlyozta: a következetes jogalkalmazás mellett hivatala és a Médiatanács is kiemelten fontosnak tartja a társadalmi felelősségvállalást, különösen a kiskorúak védelme érdekében.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.