A lengyel jobbközép történelmi esélye

Alig két héttel a lengyel választások előtt csak az látszik biztosnak, hogy igazán meglepő eredményre nem érdemes számítani. Igaz, a két leginkább meghatározó politikai erő párharca a felmérések szerint még korántsem dőlt el végérvényesen, azonban földcsuszamlásszerű győzelemre egyiknek sincs esélye. A kormányalakítás viszont mindkét fél számára komoly nehézségeket tartogathat.

Szathmáry István Pál
2011. 09. 27. 4:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2011-es választások végeredménye egy szempontból mindenképpen fordulatot hozhat a lengyel belpolitikában. Először mutatkozik ugyanis 1989 óta valós esélye annak, hogy az éppen kormányzó párt kapjon felhatalmazást újabb négy évre. A jobbközép PO (Polgári Platform) vezette kormánykoalíció elsősorban a kedvező gazdasági mutatók miatt bízhat az újrázásban. Tény, hogy a lengyel gazdaság az elmúlt évek válságidőszakában is viszonylag jól teljesített, a jövő évi költségvetés tervezésekor például 4,0 százalékos GDP-növekedéssel számol a pénzügyi kormányzat. Donald Tusk kormányfő többek között erre hivatkozva kampányol – amerikai mintára kampánybuszba pattanva – az infrastrukturális modernizáció kiteljesítésének ígéretével.

Nem is árt nagyobb sebességre kapcsolni ezen a téren, hiszen vészesen közeleg az ukránokkal közösen rendezett 2012-es labdarúgó-EB, és az autópálya-építés terén tapasztalható kínos lassúság sem vált éppen a kabinet dicsőségére. Az egyes régiók közötti különbségek mélyülése, illetve a tartósan 10 százalék feletti, a frissen végzett diplomásokat különösképpen sújtó munkanélküliség miatt a mostani miniszterelnök, győzelme esetén, valószínűleg amúgy is kénytelen lesz újragondolni az általa eddig vallott kis lépések politikáját. A választói bizalom és a legfőbb vetélytárs szereplése mellett a jelenlegi koalíciós partner sorsa is nagyban befolyásolhatja a PO kormányalakítási esélyeit, miután a komoly múltra visszatekintő PSL (Lengyel Néppárt) a felmérések szerint a parlamenti kiesés határán táncol.

A kormány politikáját értelemszerűen erős kritikával illető legnagyobb ellenzéki párt, a számos kérdésben ókonzervatív–keresztény álláspontot elfoglaló és hangsúlyosan antikommunista Jog és Igazságosság (PiS) kommunikációja kevésbé koncentrál a gazdaságra. Ahogy az elmúlt évek során, úgy a mostani kampányidőszakban is inkább az országot megosztó szimbolikus ügyek napirenden tartásával igyekszik alternatívát megfogalmazni a PO–PSL-koalícióval szemben. Jarosław Kaczyński pártelnök az elmúlt bő egy évben mindenekelőtt a szmolenszki tragédia körülményeinek – szerinte nem megnyugtató – tisztázása kapcsán vonta felelősségre a Tusk-kormányt, de az általa képviselt retorikának amúgy is visszatérő eleme a mostani kormányfő hazafias elkötelezettségének és hozzáértésének folyamatos megkérdőjelezése.

A PiS szavazóbázisa, melynek gerincét elsősorban az alacsonyabb végzettségű vidéki hívek alkotják, de a jobb szélén futballhuligánokat is szép számmal találni, kimondottan elszánt, ezért a párt értelemszerűen az alacsonyabb részvételi arányban érdekelt. A legnagyobb ellenzéki erő jelenleg a legelutasítottabb a parlamenti küszöb átlépésére esélyes pártok körében, így partner hiányában egy esetleges győzelem sem jelenti feltétlenül azt, hogy Kaczyński négy év után visszaszerzi a hatalmat.

A „nagyok” küzdelmébe továbbra sem tud érdemben beleszólni a baloldal vezető ereje. Az SLD (Demokratikus Baloldali Szövetség) ráadásul láthatóan nem képes világos irányvonalat kijelölni a modern lengyel baloldal számára. A párt vezetője, Grzegorz Napieralski nem tudta útját állni a szakadásoknak. A különféle érdekek mentén szétforgácsolódó formáció ennek ellenére igyekszik sokszínűségével kitűnni a lengyel pártpalettán: a szakszervezeti aktivistáktól kezdve a zöldeken át a különféle nőszervezetekig számos irányzat képviselteti magát az SLD választási listáján. Útkeresése és belső válságai ellenére a rendszerint 8 és 13 százalék között mért baloldali párt könnyen a mérleg nyelvének szerepében találhatja magát a kormányalakítási játszmák közepette. Ahhoz azonban, hogy ténylegesen királycsinálóvá válhasson, az is szükséges, hogy a szintén a baloldal újraszervezésére vállalkozó lengyel politikai fenegyerek, Janusz Palikot nem olyan régen zászlót bontó mozgalma ne jusson be a szejmbe.

A botrányos szerepléseivel hírnevet szerző különc üzletember (többek között célozgatott a szmolenszki repülőgép-katasztrófában elhunyt köztársasági elnök állítólagos alkoholos befolyásoltságára) a lengyel viszonylatban kimondottan merész antiklerikális, toleranciapárti és szinte minden szempontból liberálisnak tekinthető programjával tűnik ki. A korábban a PO színeiben politizáló, és az onnan történt kizárása óta a kormányfővel érthető módon elég hűvös viszonyt ápoló Palikot vezette RPP támogatottságát az utóbbi időben már rendre 4 százalék körül mérték. Éppen ezért azon ígéretének is egyre nagyobb jelentőséget lehet tulajdonítani, hogy a PiS visszatérését megakadályozandó akár a PO támogatására is hajlandó lenne.

Összességében tehát elmondható, a jobboldali erőfölény egyelőre nehezen kérdőjelezhető meg a lengyel belpolitikában, ám az idei választások hosszabb távra kiható változásokat hozhatnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.