A megújuló energia volt napirenden

A megújuló energiafelhasználás az összes magyarországi energiafogyasztásnak csupán 7,3 százaléka volt 2009-ben, és ez az arány 2010-ben sem javult jelentősen a gazdasági válság beruházásokra gyakorolt negatív hatása miatt – olvasható a megújuló energiaforrásokról szóló, Valóságos kincsesbánya című fórumsorozat keretében Szarvason szombaton megrendezett konferencia tájékoztató füzetében.

MNO
2011. 09. 10. 15:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország ugyanakkor 2020-ra azt vállalta, hogy az összes energiaigény 13 százalékát megújuló energiahordozók hasznosításával elégíti ki.

A dokumentum szerint Magyarország lehetőségei a rendelkezésre álló alternatív és megújuló energiaforrások terén kiválóak. Az ország adottságai megfelelőek a geotermikus, a napenergia kiaknázására, a szél energiájának hasznosítására, emellett jelentős mennyiségű biomassza is rendelkezésünkre áll. Ezeknek a valódi nemzeti kincseknek a kihasználása, kiaknázása nemcsak az európai uniós előírásoknak való megfelelés miatt lenne fontos, de versenyképességünk növelése, fosszilis energiafüggőségünk csökkentése, új munkahelyek teremtése, valamint környezetvédelmi okokból is.

Babák Mihály, a vendéglátó város polgármestere azt közölte a konferencián az MTI-vel, hogy az önkormányzat közintézményeinek jelentős részét már most is geotermikus energiával, távhő segítségével fűtik. A város azonban pályázik egy újabb, másfél milliárd forintos fejlesztésre, amelyből egyrészt korszerűsítenék a meglévő rendszert, másrészt tovább bővítenék úgy, hogy a lakosságot és az ipart fokozottabban tudják kiszolgálni megújuló energiával.

Süli János, a Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgató-helyettese arról beszélt a fórumon, hogy az atomerőmű a magyar villamosenergia-termelés 42 százalékát adja, s a kétezer megawattos teljesítményt húsz évig tudják garantálni. Mint mondta, folyamatban van egy bővítési program, amelyről még 2009-ben döntött a parlament. Az eredeti tervek szerint 2020 és 2025-ben lépne be egy-egy új blokk. A szakember szerint azonban a programot fel lehetne gyorsítani, főleg ha keresleti piac alakul ki, ám erről még nem született kormánydöntés.

A helyettes vezető kifejtette, hogy az atomerőmű környezetvédelmi szempontból tiszta energiát állít elő, és véleménye szerint Magyarország jövője az atom- és a megújuló energia együttműködésén múlhat.

„Kell egy nagy alaperőmű, mert az ország energiagondját megújuló energiából nem lehet megoldani” – szögezte le, majd hozzátette: a két rendszer jó kooperációjából gazdaságilag hasznos és jó árral rendelkező villamos energiát lehet termelni.

A konferencián a német érdekeltségű Aufwind Schmack Első Biogáz Kft. képviselője ismertette a cég 3,7 milliárd forintból Szarvason megvalósult beruházását, a 3,7 megawatt teljesítményű biogázüzemet a napokban adják át.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.