A miniszterelnök-helyettes bízik a többségben

Bozidar Djelics, a szerb kormány miniszterelnök-helyettese keddi sajtótájékoztatóján körülhatárolta a kollektív bűnösség fogalmát, és annak a reményének adott hangot, hogy a vagyon-visszaszármaztatási törvény tervezetének elfogadásához létrejön a szükséges többség a szerb parlamentben.

MNO
2011. 09. 20. 19:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A szerb kormány elfogadott két módosítási javaslatot hétfőn a vagyon-visszaszármaztatási törvény tervezetével kapcsolatosan. Az egyik a megszálló erők tagjait érinti, és világosan kimondja, hogy külföldi állampolgárokról van szó, tehát Szerbia polgárait nem terheli kollektív bűnösség” – mondta a szerb kormány integrációs ügyekért felelős miniszterelnök-helyettese, majd hozzátette: „Ez volt a Vajdasági Magyar Szövetség kulcsfontosságú követelése, és számítok arra, hogy ezek után az ő támogatásuk is biztosított a törvény elfogadásához.”

A Djelics sajtótájékoztatóján elhangzottak alapján megfigyelők úgy vélik, Belgrádban pontosították, nyomatékosították azt a megfogalmazást, hogy „vagyon-visszaszármaztatásra nincs joguk azoknak a külföldi állampolgároknak, akik a második világháború idején a Szerbia területén tevékenykedő megszálló erők tagjai voltak”. Ami a holokauszt áldozatait illeti, a második törvénymódosítási javaslat kimondja, hogy – mint Djelics fogalmazott – „a zsidó közösség tagjain kívül, akik a legtöbbet elszenvedték, a holokauszt és a fasizmus áldozatai voltak a szerbek, a romák és más népek is”.

„Hiszem, hogy megvan a többségünk a még hátralevő európai törvények, azaz a vagyon-visszaszármaztatásról és a közvagyonról szóló törvény elfogadásához, mert ez Szerbia javát szolgálja, és nagyon régóta vártunk kidolgozásukra” – hangsúlyozta a szerb politikus, hozzátéve, hogy „ezek a törvénytervezetek kompromisszumok, és a kiegyensúlyozottságra való törekvés árán születtek meg, és ez másként nem is lehetett, mert a demokrácia kompromisszumokon nyugszik”. Djelics jelezte, hogy a „jövő hét elejéig el kell fogadniuk ezt a két törvényt, ha azt szeretnék, hogy Szerbia európai uniós megítélésében ez is megfelelő súllyal essen latba”.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.