A nők is lőni tanulnak, és nem fognak habozni

Amíg a diplomaták hátsó szobákban vitatkoznak a palesztin államiságról, Ciszjordániában egyre feszültebbé válik a hangulat. Mindkét fél erőszakos cselekményekkel vádolja a másikat, a zsidók és a palesztinok is összecsapásokra készülnek – írja a The Guardian helyszíni tudósítója. Továbbra sem állapodott meg a republikánus elnökjelölt-aspiránsok mozgalmas mezeje – írja a CBS News. Rick Perry, az eddigi esélyes vereséget szenvedett a floridai nem hivatalos elő-előválasztáson Herman Caintől, ráadásul még az sem biztos, hogy más nem lép be a versenybe.

Kovács N. László
2011. 09. 25. 11:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

The Guardian (guardian.co.uk)

Amíg a diplomaták hátsó szobákban vitatkoznak a palesztin államiságról, Ciszjordániában egyre feszültebbé válik a hangulat. Mindkét fél erőszakos cselekményekkel vádolja a másikat, a zsidók és a palesztinok is összecsapásokra készülnek – írja a The Guardian helyszíni tudósítója.

Az elmúlt két hétben már lehetett érezni, hogy van valami a levegőben: egymást érték az apróbb incidensek, volt, ahol csak szitkok repültek át a kerítésen, volt, ahol Molotov-koktélok. Pénteken zsidó telepesek és palesztin lakosok csaptak össze a Kusra nevű faluban – a tömegverekedésnek végül az izraeli hadsereg vetett véget, könnygázzal és éles lőszerrel. Egy nyolcgyermekes, 33 éves falusi férfi belehalt a golyók által okozott sérüléseibe.

A kusraiak szerint a telepesek állandóan provokálják őket: lejönnek a hegyekből, gyalog, lóháton vagy terepjáróval, és gyakran fegyvert, kutyákat és ásókat hoznak magukkal. Néha megtámadják a falusiakat, izraeli zászlót lobogtatnak, és sértegetik őket. „Kiássák a fáinkat, megölik a birkáinkat és átkozzák a Prófétát. Erőszakot akarnak kiváltani, de mi igyekszünk kimaradni belőle” – magyarázza Hani Abu Reidi, a falusi tanács vezetője. Ebben a hónapban az izraeliek megrongálták Kusra egyik mecsetét – az incidenst az EU és az Egyesült Államok is elítélte. Azóta minden éjjel húsz – fegyvertelen – falusi őrzi a többit. Az elővigyázatosság Abu Reidi szerint kifizetődő: az őrjárat már meghiúsított egy újabb támadást.

A dombtetőkön hasonló készülődés folyik: a telepesek úgy hiszik, a palesztinok erőszakkal is igyekeznek majd érvényt szerezni ENSZ-béli terveiknek, ezért az utóbbi hetekben sorra erősítik meg közösségeiket – szögesdróttal, kamerákkal, kutyákkal, fegyverekkel. Pnei Kedemben még a nők is lőni tanulnak, Shimon Hatzadikben pedig már valószínűleg tudnak is. „A lábukra fogunk lőni, de ha ez nem működik, és veszélyben érezzük az életünket, nem fogunk habozni. Itt majdnem mindenki fegyvert hord magánál” – magyarázta Yehonatan Yosef, a telep vezetője. Mások nem elégednek meg a védekezéssel. „A legjobb módja az önvédelemnek a támadás. Nem maradhatunk a kerítés árnyékában örökké. Ha az arabok megtámadnak minket, mi is megtámadhatjuk őket” – közölte Bentzi Gopstein, Qiryat Arba tanácsának egyik tagja.

Sok ciszjordániai zsidó úgy érzi, nem feltétlenül számíthat kormánya segítségére. „A katonaság nem kap megfelelő parancsokat, a vezetők félnek a negatív hírektől – magyarázza az egyik radikális aktivista. – Egyetlen más állam sem engedné meg, hogy az ellenség bevonuljon vonalai mögé és közösségeibe. Ha az IDF (az izraeli hadsereg) nem cselekszik, mi akkor is megvédjük magunkat.” Nem csupán az arabok ellen kell harcolni, az állami vezetőkre is nyomást kell gyakorolni. „Netanjahu gyenge politikus – vélekedik Gush Etzion polgármestere, Shaul Goldstein. – Az építkezések leállítása túl nagy engedmény, különösen egy jobboldalitól. El kell érnünk, hogy ennél többet semmiképp se engedjen.”

Mindkét csoport szent feladatának tekinti földjei védelmét. „Célunk, hogy új telepekkel és közösségekkel népesítsük be Júdeát és Szamáriát (Ciszjordánia bibliai neve) – szögezte le Daniella Weiss veterán aktivista. – Zsidóként fel kell építenünk a zsidók földjét.” Kusra elöljárója vitatkozna ezzel a kitétellel. „Meg kell védenünk tőlük földjeinket, ez Istentől való feladat. Ha engedünk, egyre többet vesznek el” – véli Abu Reidi.

CBS (cbsnews.com)

Továbbra sem állapodott meg a republikánus elnökjelölt-aspiránsok mozgalmas mezeje – írja a CBS News. Rick Perry, az eddigi esélyes vereséget szenvedett a floridai nemhivatalos elő-előválasztáson Herman Caintől, ráadásul még az sem biztos, hogy más nem lép be a versenybe.

Perry csupán néhány hete jelentette be hivatalosan szándékait, de rögtön az élre tört, maga mögé utasítva az addigi éllovas Mitt Romney-t. A texasi kormányzó az utóbbi napokban azonban komoly presztízsvesztést szenvedett, miután a legutóbbi tévés vitában több rendelkezését is kritizálták. Vetélytársai egy emberként rótták meg olyan lépéseiért, mint a bevándorlóknak biztosított iskolai oktatás, a mexikói határ mentén létesítendő fal ellenzése vagy a tinédzser lányok beoltatása. Perry csillaga némileg halványabban ragyog: elvesztette a floridai szavaztást, ráadásul jelentős arányban – igaz, kevesebb energiát is fektetett a szavazók megnyerésébe, csupán néhány száz elektort vendégelt meg, és az eredményhirdetést sem várta ki a helyszínen.

A floridai tesztszavazáson gyakran szóba került Chris Christie neve is. A jobboldali körökben kifejezetten népszerű New Jersey-i kormányzót sokan igazi esélyesnek tartják az elnöki poszt megnyerésére – a probléma csupán az, hogy nem akar indulni. „Igazi kemény, erős politikus. Komolyan beleszólhatna a versenybe, különösen, ha Perry így folytatja a kampányt” – vélekedett az egyik résztvevő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.