A törvénnyel jogerőre emelkedik a kollektív bűnösség elve

Nyílt levélben fordult kedden Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke Borisz Tadics szerb államfőhöz, miután a szerb parlament előző nap a VMSZ módosító javaslatait figyelmen kívül hagyva fogadta el a vagyon-visszaszármaztatásról (kárpótlásról) és a közvagyonról szóló törvényjavaslatot.

MNO
2011. 09. 27. 12:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kárpótlási törvényt a belgrádi törvényhozás a kollektív bűnösség elvének törlése nélkül fogadta el. Pásztor István emlékeztet arra, hogy a vajdasági képviselőház 2003. február 28-án parlamenti határozatot hozott a kollektív bűnösség elutasításáról és 2011 márciusában megkezdte működését az a szerb–magyar vegyes bizottság is, amelynek feladata a második világháború során és azt követően történt tragikus események feltárása.

A vagyon-visszaszármaztatásról és kárpótlásról szóló törvény „teljes mértékben értelmetlenné teszi a népeink történelmi megbékélésére irányuló eddigi közös erőfeszítéseket. Az elfogadott vagyon-visszaszármaztatási törvény ugyanis a második világháború történéseivel kapcsolatban törvényerőre emeli a kollektív bűnösség elvét” – szögezi le Pásztor a nyílt levélben.

A vagyon visszajuttatásából és a kárpótlásból ugyanis a törvénnyel kizárják Szerbia azon állampolgárait is, akiket akaratuk ellenére, erőszakkal kényszerítettek arra, hogy a katonai behívót teljesítve váljanak a megszálló erők tagjaivá. A VMSZ elnöke szerint az elfogadott törvény súlyosan sérti Szerbia alkotmányának alapvető jogelveit.

„Ezzel a megoldással közvetlen módon sérül az alkotmány azon szakasza, amely tiltja Szerbia állampolgárainak bármilyen alapon történő, közvetlen vagy közvetett megkülönböztetését. A rendelkezéssel a törvényhozó durván megsérti az ártatlanság vélelmét, a tisztességes tárgyaláshoz fűződő jogot, valamint az egyéni felelősség elvét is, amelyet Szerbia alaptörvénye és számos, az ország által elfogadott nemzetközi dokumentum tartalmaz” – hangsúlyozta a VMSZ által a szerkesztőségekhez eljuttatott nyílt levél.

Pásztor István végül arra kérte Borisz Tadics szerb elnököt, hogy tagadja meg a kárpótlási törvény kihirdetését és azt újratárgyalásra küldje vissza a szerb parlamentnek.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.