A vörösök megbuktak, a liberálisok a „pokol hetedik bugyrában”

A liberálisok történelmi kudarcát emelték ki a berlini tartományi választásokkal foglalkozó kommentárjaikban a hétfői német lapok.

MNO
2011. 09. 19. 9:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nem hivatalos végeredmény szerint az Angela Merkel kancellár vezette konzervatívok szövetségi szintű koalíciós partnere, a szabad demokrata FDP az önálló tartománynak számító német fővárosban a szavazatok mindössze 1,9 százalékát szerezte meg. A liberális párt fennállása óta választásokon ilyen rosszul még nem szerepelt. A vasárnapi eredmény az FDP számára egyben azt jelentette, hogy ebben az évben immár az ötödik tartományi parlamentnek kényszerült búcsút mondani.

A Handelsblatt német üzleti napilap a kudarc kapcsán arra mutatott rá, hogy a szabad demokraták hirtelen „euroszkepticizmusa” semmit nem segített. Az újság szerint felmerül a kérdés, vajon a liberálisok minden korábbinál súlyosabb válságát túlélheti-e a német kormánykoalíció. Nem véletlen, hogy a berlini választásokon győztes ellenzéki szociáldemokraták előre hozott választásokat követelnek – mutatott rá a lap.

A konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) győzelmével kapcsolatban utalt arra, hogy a szavazók – miközben az SPD-t megerősítették – leváltották a német fővárost tíz éve irányító, a szociáldemokratákból és a reformkommunista Baloldal pártjából álló, „vörös-vörös” koalíciót. Klaus Wowereit kormányzó polgármesternek most új koalíciós partner után kell néznie, amely a Zöldek és a konzervatív CDU közül kerülhet ki.

A Zöldek vagy a CDU jöjjön?

Az újságok többsége a Zöldek mellett tette le a garast, ugyanakkor elhangzott olyan vélemény is, amely szerint Berlin nehéz gazdasági helyzetében a CDU hatékonyabb partner lehet. E nézetek szerint „a nehéz idők nagykoalíciót követelnek”. A lapok egyetértettek abban, hogy a szociáldemokraták berlini győzelmüket nem a párt stratégiájának, hanem elsősorban Klaus Wowereit személyének köszönhetik. Az 57 éves Wowereit – aki egy évtizede Berlin városának vezetője – a főváros nehézségei ellenére továbbra is rendkívül népszerű, karizmatikus politikus, aki – mint a Frankfurter Allgemeine Zeitung írta – korábban sem ígért sokat, azt azonban betartotta. Ahhoz azonban ragyogóan értett, hogy a szavazókat – igazi showmanként – vörös szegfűk és autogramok osztogatásával, közös fotókkal és integetésekkel hódítsa meg.

Történelmi kalózsiker

Valamennyi újság részletesen foglalkozott az információs társadalom pártjának elkeresztelt Német Kalózpárt történelmi sikerével. A többnyire huszonévesek vagy még fiatalabbak által támogatott, 2006-ban alakult kis párt egy csapásra a voksok 8,9 százalékát szerezte meg, és első ízben jutott be egy német tartomány parlamentjébe. A lapok a „kalózok” sikerével kapcsolatban úgy vélekedtek, hogy a párt mindenekelőtt az úgynevezett protesztszavazatokat szerezte meg, és azok a berliniek szavaztak rájuk, akik csalódtak a liberálisokban, de a többi pártban is. Ily módon az eddig alig ismert párt diadala a német politika lassan már megszokott jelensége. Hétfőn összeült valamennyi parlamenti párt elnöksége, hogy értékelje a berlini választási eredményeket.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.