Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Amerikának csalódást okozott a keddi izraeli döntés

Csalódáskeltőnek és kontraproduktívnak minősítette kedden az amerikai külügyminisztérium azt, hogy az izraeli kormány jóváhagyta további 1100 lakás felépítését a megszállt ciszjordániai palesztin területen. Catherine Ashton hasonlóan érvelt korábban.  <br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/812393" target="_blank"><strong>• Szerdától tárgyalnak a palesztin államiság elismeréséről </strong></a><br />

MNO
2011. 09. 27. 18:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai diplomácia felszólította az izraeli és a palesztin felet, hogy ne tegyenek olyan lépéseket, amelyek megnehezítik a közvetlen béketárgyalások újrakezdését. „Mély csalódást keltett bennünk az izraeli kormány ma reggeli bejelentése” – jelentette ki Victoria Nuland amerikai külügyi szóvivő. „Kontraproduktívnak tartjuk (a bejelentést) erőfeszítéseink szempontjából, amelyek arra irányulnak, hogy újrakezdődjenek a közvetlen tárgyalások a felek között, és régóta arra intjük mindkét felet, hogy tartózkodjanak az olyan lépésektől Jeruzsálemben is, amelyek alááshatják a bizalmat, és folytatni fogjuk a munkát a felekkel, hogy újrakezdjék a közvetlen tárgyalásokat” – mondta Nuland.

Ashton sajnálja

Az újabb 1100 kelet-jeruzsálemi lakás megépítésére vonatkozó izraeli tervek az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerint aláássák az izraeli–palesztin béketárgyalásokat, veszélyeztetik a két állam elve alapján történő konfliktusrendezés életképességét. Catherine Ashton az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén a közel-keleti helyzetről folytatott vitában azt mondta: mélységes sajnálattal értesült arról, hogy Izrael nem hagy fel telepépítési terveivel. A kétállami megoldás – vagyis Izrael megőrzése és a palesztinok államának megteremtése – a közel-keleti alapkonfliktus olyan rendezési vezérelve, amelyben a békeközvetítő „kvartett” valamennyi tagja – az ENSZ, az EU, az Egyesült Államok és Oroszország is – egyetért, azon túl, hogy ahhoz korábban maguk az érintett felek szintén elvi beleegyezésüket adták.

A „kvartett” korábban arra szólította fel mind Izraelt, mind a palesztinokat, hogy tartózkodjanak a provokatív cselekedetektől, ezzel is segítve a közvetlen tárgyalások újrafelvételét. A múlt héten, az ENSZ közgyűlésének idei ülésszakát megnyitó New York-i plenáris üléssorozaton a palesztin államiság kérdése volt az első számú téma. Az Egyesült Államoknak nem sikerült lebeszélnie Mahmúd Abbászt, a Palesztin Hatóság elnökét arról, hogy beterjessze a palesztin állam ENSZ-tagsági kérelmét. Ez a kérelem most a Biztonsági Tanács (BT) elé került, ahol – ha szavazásra kerül sor – Washington megvétózhatja, és saját közlése szerint meg is akarja vétózni a kérelem teljesítését.

Ha a palesztinok megelégedtek volna az EU által favorizált „vatikáni formulával”, akkor annak előterjesztésével nem kellett volna a BT-hez fordulni, a közgyűlésben pedig jelentős többségben vannak a Palesztinát államként elismerni kész országok, és ott nem érvényesül semmilyen nagyhatalmi vétó. A „vatikáni jogállás” azt jelentette volna, hogy Palesztina egyelőre nem kap teljes jogú ENSZ-tagságot, csupán megfigyelői jogállású állammá minősítik, ami azért minőségileg több, mint a palesztinok elismert szervezetének – tehát még nem egy államnak – a megfigyelői státusa.

A „kvartett” a palesztinok hajlíthatatlansága láttán nyilatkozatban sürgette az izraeli–palesztin tárgyalások megkezdését. A nagyhatalmak, illetve globális tényezők ezzel próbálják elkerülni, hogy a BT-ben szükség legyen az eleve kudarcra ítélt szavazásra. Mivel azonban tárgyalási felszólításuk nem tartalmazta az izraeli telepépítések azonnali befagyasztását, a palesztinok azt elfogadhatatlannak bélyegezték. Catherine Ashton mindezek után fogalmazott keményen és kérlelhetetlenül, elmarasztalva Izrael folytatódó telepépítési politikáját – ugyan nem a „kvartett” többi tagjával való egyeztetések során, hanem az Európai Parlament képviselőivel folytatott strasbourgi vitában.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.