Arany Oroszlán járt Eötvös életművéért

A velencei zenei biennále Arany Oroszlán-díját vehette át életművéért Eötvös Péter zeneszerző szombat este a város Teatro alle Tese színházában. Az olasz sajtó Eötvös meghatódottságáról számolt be.

MNO
2011. 09. 25. 12:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Maga a díjazott szerző nyitotta meg az 55. nemzetközi kortárs zenei biennále programsorozatát. Az életművéért odaítélt Arany Oroszlánt a biennále elnöke, Paolo Baratta adta át a komponistának, idézve a méltatás egyik mondatát: „Eötvös tudást és végtelenül finom hallást egyesít magában a képrombolás és a kísérletezés örömével.” A méltatás szövege kiemelte Eötvös korán megmutatkozó hatalmas tehetségét, a német zeneszerző Karlheinz Stockhausennel és a francia Pierre Boulezzel végzett munkáját és azt, hogy Eötvösből így lett „abszolút értékben teljes zenész és a szakma kézművese, aki az utóbbi húsz évben zeneszerzőként rendkívül termékeny kreatív erőt tanúsított”.

A La Nuova Venezia című velencei napilap tudósítójának beszámolója szerint Eötvös meghatódva mondott köszönetet a díjért, hangsúlyozva, hogy ez további ösztönzést ad munkájának. „Eötvös a hetvenes évektől kezdve első személyben élte meg a legjelentősebb zenei utak keresését” – tette hozzá a napilap. A díjazott vezényelte a biennálét megnyitó koncertet is a freiburgi rádiózenekar élén. Ahogyan a fesztivál honlapja – Labiennale.org – írta, a koncert programja is Eötvös szellemiségét tükrözte: Bartók Béla 1923-ban szerzett Táncszvitjével, az Eötvös írta CAP-KO című versenymű kétzongorás változatával – melyet először adtak elő Olaszországban – és a Replicával. A koncertet Igor Sztravinszkij Agon című balettzenéje zárta.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.