Az energiaügyek lesznek terítéken

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter 2011. szeptember 19-én és 20-án részt vesz az energiaügyi minisztereknek a lengyel soros elnökség által megrendezett informális találkozóján. A kétnapos wroclawi megbeszélésen egyebek mellett az Európai Unió energiabiztonságáról, külső energiapolitikájáról tárgyalnak a tagállami tárcavezetők.

MNO
2011. 09. 19. 8:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszterek munkareggelin mérlegelik a német atomerőművek fokozatos leállításáról szóló döntés hatásait, keresik a lehetséges új irányokat – áll a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) által kiadott közleményben. Közösen vizsgálják az Energy Community („Energia Közösség”) hatékonyabbá tételének szóba jöhető módozatait.

A 2006-ban létrejött, bécsi központú szervezet célja, hogy hozzájáruljon a stabil szabályozási környezet megteremtéséhez a tagállamokban és a szerződött országokban a befektetések vonzása, az energia integrált belső piacának megteremtése, valamint az ellátásbiztonság fokozása érdekében – olvasható a közleményben. A találkozón az Európai Bizottság az energia infrastruktúrával kapcsolatos, hamarosan megjelenő jogszabályjavaslatokról tart előadást, és bemutatja az energia külkapcsolatokról szóló közleményét. A bizottság a szeptember 7-én kiadott dokumentumban az ellátásbiztonságról és a nemzetközi együttműködésről szólva kimondja, hogy a nemzetközi fórumokon (Nemzetközi Energia Ügynökség, Nemzetközi Energia Fórum, Nemzetközi Energia-hatékonysági Együttműködési Partnerség) egy hangon kell felszólalnia az Európai Uniónak. A közlemény ugyancsak javasolja egy stratégiai csoport felállítását a nemzetközi energetikai együttműködés (Strategic Group for International Energy Cooperation) erősítésére. A csoport a tagállamok képviselőiből és szakterületi uniós intézmények szakértőiből állna, és a tagállami külügyi stratégiák koordinációját növelné.

A dokumentum rögzíti, hogy a biztonságos, fenntartható és versenyképes energiaellátás alapvető fontosságú az Európai Unió gazdasága, ipara és polgárai számára. Fenntartható energiapolitikával, az alacsony szén-dioxid-kibocsátású és energiahatékony technológiák elterjesztésével, átlátható és megkülönböztetéstől mentes – a megújuló energiára is kiterjedő – beruházási feltételek biztosításával elősegíthető, hogy hozzáférhetőbbé váljon az energia, növekedjék az ellátás biztonsága, és csökkenjenek a feszültségek a világ energiapiacain.

A közlemény helyzetértékelése szerint a belső energiapiac, az energiakereskedelem, a szilárd kereskedelmi, beruházási és biztonsági ágazati keresztszabályozás, az uniós szén-dioxid-piac és annak nemzetközi kapcsolódásai, valamint az infrastruktúra, a technológia, a kutatás-fejlesztés közösségi finanszírozása mind olyan erősségei az Európai Uniónak, amelyek jóvoltából a tagállamok és a harmadik országok számára egyaránt gyümölcsöző partnerségek valósulhatnak meg.

(MNO)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.