Az SPD előre hozott választásokat követel

A Tagesspiegel tudósít az SPD elnökének nyilatkozatáról, aki az eurómentő-csomag kapcsán a kormányon belüli vitákra hivatkozva előre hozott választásokat követel. A Frankfurter Allgemeine Zeitung az igazságszolgáltatás egy érdekes alkujáról ír.

2011. 09. 19. 11:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Der Tagesspiegel (tagesspiegel.de)

A baloldali-liberális berlini napilap Stefan Haserlberger Az SPD előre hozott Bundestag-választásokat követel című cikkében tudósít a németországi politikai válság legfrissebb történéseiről. Sigmar Gabriel SPD-elnök felszólította Angela Merkel (CDU) kancellárt, hogy fejezze be koalícióját az FDP-vel és tegye lehetővé az előre hozott választásokat. „Ha a kancellár és pénzügyminisztere, Wolfgang Schäuble meg kíván felelni Németország Európával szembeni történelmi felelősségének, akkor nem kormányozhat tovább ebben a koalícióban nyilatkozta Gabriel a lapnak. Nem a kancellár alakítja a kormánykoalícióban Németország szerepét Európában, hanem a felbomlóban lévő FDP teljesen kiszámíthatatlan tagjainak véleménye.” Gabriel az eurómentő-csomag (EFSF) kibővítésére, valamint a tartós eurómentő mechanizmusra (ESM) vonatkozóan világossá tette, hogy pártja egy Merkel vezette kisebbségi kormányt ezekben a kérdésekben hajlandó lenne támogatni. Az SPD belépését a nagykoalícióba Gabriel kizárta. Az SPD tisztában van a Németországgal és Európával szembeni felelősségével és ennek megfelelően fog cselekedni a parlamentben. Gabriel az előre hozott választások felvetésével válaszolt a koalíción belül éleződő vitákra.

Frankfurter Allgemeine Zeitung (faz.net)

A konzervatív frankfurti napilap A Credit Suisse megvásárolja a szabadságát című cikkében tudósít a német igazságszolgáltatás és a svájci nagybank alkujáról. A düsseldorfi államügyészség és a Credit Suisse az ellene folytatott adócsalási ügyben meg kíván egyezni: a bank 150 millió eurót fizetne büntetésként. A nyomozó hatóság hétfőn bejelentette, hogy megállapodva a bankkal a tartományi bíróságnál ilyen nagyságú büntetés kifizetését kezdeményezte. Az összegben benne vannak azok a vagyoni előnyök, melyeket a bank az eljárásban érintett fekete pénzek kezelésével megszerzett. A bank érve az volt, hogy ezzel a lépéssel egy hosszadalmas jogi eljárást tud elkerülni. Hasonló eljárásban a svájci magánbank, a Julius Bär és a liechtensteini fejedelmi bank, az LGT is megvásárolta az eljárás leállítását.

A Credit Suisse ellen azért kezdődött a szövetségi köztársaságban eljárás, mert fennállt annak a gyanúja, hogy német magánszemélyeknek segített az adócsalásban. A düsseldorfi államügyészségen 2010 márciusában egy lopott, ügyféladatokat tartalmazó CD alapján – amit 2,5 millió euróért vásároltak meg – több mint ezer Credit Suisse-ügyfél ellen kezdődött nyomozás. A megszerzett bizalmas adatok megerősítették annak gyanúját, hogy a Bermudákon bejegyzett életbiztosítások szolgáltak az adózatlan pénzek elrejtésére. Tavaly júliusban a második legnagyobb bank 13 német városban fenntartott fiókjánál tartottak házkutatást. Időközben a bank kilenc munkatársa ellen indult nyomozás, mert ők segíthettek az adócsalásban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.