Az újabb kudarc megingathatja az unióba vetett bizalmat

Hollandia egyelőre nem támogatja, hogy Románia és Bulgária csatlakozhasson a belső határellenőrzéstől mentes schengeni övezethez. <br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/811319" target="_blank"><strong>• Halvány román Schengen-remények</strong></a>

MNO
2011. 09. 22. 11:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az EU-országok belügyminisztereinek csütörtöki brüsszeli tanácskozására érkező Gerd Leers bevándorlási és menedékjogi miniszter újságíróknak azt mondta: Hága elismeri, hogy a két ország határvédelme technikai értelemben felkészült a csatlakozásra, de ezen túlmutató bizalomra is szükség lenne: arra, hogy száz százalék biztonsággal meg tudják állapítani, a két szóban forgó ország mindent megtesz a korrupció és a szervezett bűnözés ellen. Leers szerint jelenleg nem ez a helyzet, így Hollandia – a csütörtöki tárgyalások kezdete előtt legalábbis – nem támogatja azt a kompromisszumos elképzelést, hogy idén ősszel csupán a vízi és a légi kikötőkben töröljék el a határellenőrzést, a szárazföldi átkelőkről pedig csak jövőre döntsenek.

A brüsszeli tanácskozáson magyar részről Pintér Sándor belügyminiszter vesz részt. A tárca tájékoztatása szerint Magyarország szorgalmazza a két tagjelölt mielőbbi teljes körű schengeni csatlakozását. A jelenleg javasolt kompromisszumot, vagyis a részleges határnyitást elfogadja, de ezt tekinti a minimumnak. „Az újabb kudarc megingathatja a polgárok unióba vetett bizalmát” – olvasható a magyar belügyminisztériumi tájékoztató anyagban.

Szintén az uniós belügyminiszterek brüsszeli tanácskozásának napirendjén szerepelnek az Európai Bizottság által a „schengeni kormányzás” megerősítésére tett javaslatok. Az unió legfőbb végrehajtó testülete olyan mechanizmust javasol, amely a határellenőrzések visszaállításának lehetőségét is magában foglalja azon tagállamokkal szemben, amelyek nem tudnak eleget tenni schengeni kötelezettségeiknek. Ezzel kapcsolatban a tanácskozásra érkező több miniszter úgy nyilatkozott újságíróknak, hogy elfogadhatatlan Cecilia Malmström követelése, miszerint az ellenőrzés visszaállításáról való döntés jogát adják át az Európai Bizottságnak.

Problémás határszakasz

A belügyminiszterek megvitatják a közös osztrák–magyar határvédelmi segítségkérést is. Erről a magyar belügyi tárca tájékoztatójában az áll, hogy az elmúlt időszakban Ausztriában és Magyarországon jelentős számban megnőtt az elfogott illegális migránsok száma. Ezek a személyek többnyire afgán, pakisztáni, indiai, szomáliai, iráni és iraki állampolgárok, akiket embertelen körülmények között, átalakított buszokban, teherautókban vagy személygépkocsikban csempésztek át a határon az Európai Unió területére. Az embercsempész bűncsoport tagjai jól szervezett hálózatban működnek, egyre kifinomultabb technikai rendszerekkel élnek, és útvonalaik Törökországon, Görögországon, valamint a Balkánon keresztül vezetnek Magyarországra és Ausztriába.

Az illegális migráció hatékony visszaszorítása céljából az osztrák és a magyar belügyminiszter közös levélben fordult az EU soros lengyel elnökségéhez és az Európai Bizottsághoz. „Az illegális migráció elleni harc uniós probléma, a kérdés kezelése közös uniós fellépést igényel” – olvasható a magyar belügyi közlésben.

A dokumentum szerint kétoldalú alapon számos intézkedést tettek az elmúlt hetekben: közös, konkrét intézkedéseket tartalmazó csomagot dolgoztak ki a magyar és az osztrák hatóságok, továbbá szerb–magyar–osztrák határtalálkozóra is sor került. Ezek célja a még szorosabb együttműködés kialakítása, a naprakész információcsere volt. Az embercsempészet elleni fellépés céljából közös magyar–osztrák elemző-értékelő és nyomozócsoportot is felállítanak, valamint fokozzák az ellenőrzéseket a közös belső határok mentén és a mélységi területeken. A magyar belügyi tájékoztató szerint a közös osztrák-magyar levélben kérték az uniós határigazgatási ügynökség, a Frontex segítségét is közös műveletek végrehajtására a magyar–szerb határszakaszon.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.