Ebből kimarad A milicista halála

A spanyol polgárháború idején készült, világhírűvé vált fotográfiákat fűzi először egy kötetbe egy hamarosan megjelenő album, de Robert Capa emblematikus felvétele, A milicista halála nem szerepel a könyvben.

MNO
2011. 09. 10. 14:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A képeket válogató Paco Elvira fotós, a Barcelonai Egyetem fotóriporter tanára 12 híres fényképész felvételei, valamint néhány ismeretlen eredetű képkocka közül válogatott a La Guerra Civil Española (A spanyol polgárháború) című kötethez.

A spanyolországi konfliktus idején, azaz 1936 és 1939 között született a „legnagyobb mennyiségű ikonikus és jelentős fotográfia egy háborúról egészen Vietnamig, ami 30 évvel később volt” – emelte ki Elvira.

„Az, hogy a háborúk jól fényképezhetők, nem vitatható” – húzta alá Ignacio Martínez de Pisón spanyol író, az album bevezetőjének szerzője. A spanyol polgárháború ideális csatamező volt a fotóriportereknek, akik korábban soha nem látott közelségből mutatták be a háború borzalmait az olvasóknak. Egy-egy felvétel kedvéért életüket kockáztatták, veszélyesen „közel mentek”.

A legnagyobbak – Alfonso, Santos Yubero, Centelles vagy épp Brangulí – voltak jelen, közülük is kétségkívül kiemelkedett a magyar származású Robert Capa – emlékeztetett internetes kiadásában az El País című napilap. Az is kétségtelen, hogy a spanyol polgárháború volt Capa nagy iskolája, a harcokról készített képei miatt emlegették a világ legjobb fotósaként. Leghíresebb képe A milicista halála, de ez nem szerepel a heteken belül megjelenő albumban.

A fotósnak a köztársaságiak 1938-as offenzívájáról küldött felvételei is bejárták a világot, utolsó képeit a Pireneusokban készítette a polgárháborúról. 1954-ben Indokínában halt meg, aknára lépett. Capa beírta magát a történelembe, nála kevésbé ismert viszont társa és párja, Gerda Taro. Ő volt az egyetlen fotós, aki életét vesztette a véres spanyolországi harcokban, 1937-ben halt meg.

Taro néhány negatívja 2007-ben került elő az úgynevezett mexikói bőröndből, Capa és David Seymour anyagával együtt. Utóbbi szintén „akcióban” halt meg, 1956-ban Egyiptomban. A megjelenésre váró katalógus ebből a sokáig ismeretlen anyagból is bemutat néhányat, például Robert Capa egy 1937-es képét, amelyet Aragóniában készített.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.