Egy részét „elégette” a nyár, de jó minőség várható

Kedvező a mustfok, jó a minőség, de a savak egy részét „elégette” az idei forró nyár a móri borvidék szőlőiben, a gazdák ezért kénytelenek „válogatni” a táblák között s ott szüretelni, ahol azt a savtartalom indokolja – mondta el az MTI-nek Tálos Tamás, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének alelnöke, a Brindisi Szent Lőrinc Borrend nagymestere.

MNO
2011. 09. 09. 15:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tájékoztatása szerint a kánikula enyhülésével megállt ugyan a savtartalom mérséklődése, de ha a hőmérséklet újra 30 fok körül alakul, vagy fölé emelkedik, a folyamat folytatódik, az pedig kedvezőtlenül befolyásolja a borok eltarthatóságát.

A Mór, Pusztavám, Csókakő, Söréd, Zámoly és Csákberény térségében húzódó, mintegy 780 hektáros, főként családi pincészetek által művelt borvidéken javában tart a szüret. Jelenleg a tramini, a leányka és a szürkebarát fajtákat szedik, a környék őshonos szőlője, a móri ezerjó később kerül majd sorra. Tervezik, hogy a szemek egy részét a tőkén hagyják megtöppedni, s aszúbort készítenek belőle.

A szüretet két nagy teljesítményű kombájn segíti, s a munkába mintegy 100-150 kéziszedő kapcsolódik be. Megkezdődött a borvidék megújítása is. A Móri Bor Kft. 100-120 hektáron telepített, illetve telepít szőlőt, elsősorban ezerjó, valamint zenit és a rendkívül aromás generosa fajtákat. A társaság tervezi, hogy a termés egy részét pezsgőalapanyagként hasznosítja, s pályázati támogatással feldolgozó üzemet is épít.

Csókakőn pedig egy olasz vállalkozó kezdett ültetvénytelepítésbe hetven hektáron. Az Egri borvidéken egyetlen fürt szőlő sem marad a tőkéken, és várhatóan teljes egészében vevőre talál a termés, olyan nagy a kereslet a szőlő iránt – tájékoztatta az MTI-t az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke. Ezzel párhuzamosan az elmúlt évihez képest a korai szőlőfajtáknál mintegy 20 százalékkal nőttek a felvásárlási árak azt követően, hogy tavaly is jelentősen drágult a szőlő – közölte Varsányi Lajos.

Mint elmondta: a nyárra jellemző hosszú meleg időszakok ugyan a mennyiség rovására mentek, ám minőségi szempontból nagyon jó év ígérkezik. A korai fajtáknál tapasztalható 85 mázsás hektáronkénti termésátlag 20-30 százalékkal marad el a korábbi évek átlagától, viszont a minőség rendkívül jó. Már a korai illatos fajták esetében is 18-20-as mustfokot mérnek, ami lényegesen magasabb, mint a megelőző években – értékelte a szüreti kilátásokat Varsányi Lajos.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.