Eldőlhet a keleti kérdés: valóra válhat a palesztin álom

Elképzelhető, hogy többé nem november 29-én ünneplik majd a palesztin szolidaritás nemzetközi napját. Mahmúd Abbász elnök pénteken az ENSZ BT elé terjeszti a Palesztin Autonóm Területek felvételi kérelmét, miközben Izrael soha nem látott következményekkel fenyeget. A küzdelem az utóbbi hetekben többnyire verbálisan zajlik, de ez nem volt mindig így.

Gabay Balázs
2011. 09. 23. 4:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Abban a kérdésben, vajon a zsidók vagy a palesztinok ősei értek-e előbb a mai Izrael területére, még a legelhivatottabb történészek sem mernek állást foglalni. Annyi bizonyos, hogy a két népcsoport immár majd 3000 éve él egymás mellett. Az évszázadok óta ismert „forgatókönyv” alapján a Földközi-tenger keleti medencéjének partvidékén is a nagyhatalmak húzták meg a viszálykodó felek közti határvonalat: 1947. november 29-én az ENSZ határozata alapján egy nagyobb arab, és egy kisebb zsidó államnak kellett volna létrejönnie. Nem így történt.

Az akkoriban még inkább a zsidó bevándorlók között feltűnő szélsőségesek merényletek sorával kényszerítették rá a briteket, hogy elhagyják a mandátumterületet, ezzel pedig megnyílt az út a tömeges bevándorlás előtt. Izrael 1948-as megalakulását követően megszerezte a világ legerősebb szövetségesét, az Egyesült Államokat, míg a palesztinoknak „csupán” az arab világ maradt. Utóbbi négy támadó háborút indított – a palesztinok védelmét zászlajára tűzve – Izrael ellen, és mindannyiszor vereséget szenvedett.

A palesztinoknak egyre zsugorodó területekkel kellett beérniük, miközben az államukat fokozatosan kiépítő izraeliek újabb és újabb telepeket hoztak létre az arabok lakta Ciszjordániában és a Gázai övezetben. Hatalmas problémát jelent továbbá, hogy a menekülttáborokban élő palesztinok százezreit Izrael menekültként igyekszik kezelni.

Nem tudták kifüstölni

Amíg Izraelben Ben Gurion óta minden kormányfő igyekezett jó viszonyt fenntartani az USA-val, addig a palesztinoknak sokáig nem volt olyan meghatározó diplomatája, akivel bármely nyugati vezető szóba állt volna. Jasszer Arafat személyében viszont egy „harcos politikus” jelent meg az ötvenes években. Arafat először létrehozta a Fatahot, mely célul tűzte ki a független palesztin államot, majd a Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) elnöke lett. Eleinte Libanonból igyekezett csapást mérni Izraelre, az 1982-es (ötödik) háborúban azonban „kifüstölték” Bejrútból, így kénytelen volt Tunéziába áttenni a székhelyét.

A palesztin parlament ugyan őt választotta meg az 1988-ban egyoldalúan kikiáltott palesztin állam elnökévé, azonban Arafat ekkor még nem volt politikus. Az év végén nyújtott békejobbját csupán 1993-ban fogadta el Jichak Rabin miniszterelnök: palesztin és izraeli vezető először fotózkodott kart karba öltve a világsajtó előtt. Az oslói békefolyamatnak azonban egy zsidó radikális vetett véget egy évvel később: Rabin halálát követően kudarcba fulladt minden közeledés a két fél között.

Saron elhozhatta volna a békét?

A palesztin területen terjeszkedő telepeseket mindvégig támogató izraeli jobboldal Ariel Saron révén szakított a békétlenség politikájával, mely újra közelebb hozta a kiegyezés lehetőségét. A korábbi szélsőséges, katonaként még a palesztinok ellen harcoló Saron belátta, hogy a telepesekkel való összeütközés híján nem vihető előre a békefolyamat. Az arab–izraeli viszály 21. századi legkomolyabb lépése volt Izrael kivonulása a Gázai övezetből 2005-ben. Egy évvel később azonban Saron kómába esett, melyből azóta sem ébredt fel.

Amíg Izraelben inkább a „héják” és a „galambok” – a harcos és a békés politikusok – küzdenek egymással az ország biztonságát illetően, addig a palesztin területeken a Fatah és a Hamász harca szítja a feszültséget. Előbbi békésebb szárnya politikai eszközökkel harcolna a függetlenségért, utóbbi viszont rakétatámadásokkal küzd a szabad Palesztináért. A 2006-os választásokon győztes Hamász csakis a terrorban és Izrael megsemmisítésében látja a kivezető utat, támadásai eredményeképpen Izrael 2009-ben újra bevonult a Gázai övezetbe.

Megkésett kampány

Az Egyesült Államok a második arab–izraeli háború (1956) óta dollármilliárdokat költ évente stratégiai szövetségese, Izrael hadseregének felfegyverzésére. Évtizedek óta úgy tűnt, hogy az USA geostratégiai célkitűzései közé nem illeszkedik a független palesztin állam megteremtése. Éppen ezért érte villámcsapásszerűen az izraeli vezetőket és a politikai elemzőket Barack Obama elnök májusi kijelentése, mely szerint szükség van egy önálló palesztin államra, és arra, hogy Izrael visszatérjen a „67-es határokra” (ez annyit jelent, hogy Izraelnek jeruzsálemi kerületeket és a Golán-fennsík egy részét is át kellene adnia a palesztinoknak). Benjamin Netanjahu miniszterelnök természetesen hallani sem akart a dologról, sőt európai és tengerentúli körutazásba kezdett, hogy Izrael mellett és a palesztin államiság ellen kampányoljon. Lehet, hogy ezzel már elkésett.

Elindult a dominó

2010 decemberében Mahmúd Abbász palesztin elnök a világ országaihoz fordult, és kérte tőlük a független Palesztina elismerését. Brazília ledöntötte az első dominót, amely azt eredményezte, hogy néhány hónap alatt egész Latin-Amerika (Honduras, Costa Rica, Nicaragua, a Dominikai Köztársaság, Argentína, Bolívia, Chile) üzent a Közel-Keletre. Utolsónak Ecuador jelezte: hivatalosan is elismeri a palesztin állam létezését.

Abbász néhány nappal ezelőtt – az izraeli fenyegetésre fittyet hányva – bejelentette: szeptember 23-án kérvényezni fogja az ENSZ Biztonsági Tanácsától országa teljes jogú ENSZ-tagságát. Miután Barack Obama pálfordulása óta nyilvánvalóvá vált, hogy az USA mégsem támogatja majd a kérvényt, a palesztinoknak egyetlen reménye maradt: az ENSZ közgyűlése. A szervezetnek 64 év elteltével újra döntenie kell a térség sorsát illetően.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.