Elfogytak a liberálisok

A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung felveti azt a kérdést, vajon kinek van még szüksége a liberálisokra. A Focus arról tudósít, hogy a berlini kormány a nyugdíjkorhatár 69 évre emelésével számol.

2011. 09. 12. 10:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (faz.net)

A konzervatív frankfurti napilap vasárnapi kiadásában Ralph Bollmann Kinek kell az FDP? című cikkében elemzi a német liberálisok mélyülő válságának hátterét. Hosszú ideig hallgatott Hans-Dietrich Genscher az aktuális kérdésekről, de az európai mentőcsomagról rendezett Bundestag-voksolás előtt már képtelen visszafogni önmagát, hétfőn beszél Németországról és Európáról. Figyelemre méltó az előadás helyszíne – a Willy Brandt Ház, az SPD berlini központja –, ahova Sigmar Gabriel, a szociáldemokraták elnöke hívta. Világosabban nem jelezhetné az európai egység egyik támogatója, hogy mennyire eltávolodott pártjától. De a másik oldalon is kopik az FDP. Hans-Olaf Henkel, a Német Iparszövetség (BDI) vezetője pénteken ismertette őszi turnéjának menetrendjét. Münsterben, Hamburgban és Berlinben fog beszélni a tervezett eurómentő csomagról. A rendezvény szervezője, Peter Schwenkow hatalmas termeket bérelt és abban bízik, hogy 20 eurós belépődíjért sokan fogják az előadásokat látogatni. Néhányan felteszik az FDP-ben a kérdést, hogy a túlélésért küzdő liberálisoknak vajon nem kellene-e a menekülést még inkább az eurószkepszisben keresni.

Focus (focus.de)

A müncheni hírmagazin A koalíció a 69 esztendős nyugdíjkorhatárral számol című cikkében tudósít a berlini kabinet legújabb gondolatkísérletéről. A magazin információi szerint a berlini kormány fontolgatja a nyugdíjkorhatár 69 esztendőre emelését. Ennek oka, hogy Németország az eddig számítottnál mélyebbre süllyedhet a pénzügyi válság örvényében és veszélybe kerülhet a költségvetés konszolidációja. Ezek a megfontolások egy mindeddig még nyilvánosságra nem hozott „fenntarthatósági jelentésből” derülnek ki, amit Wolfgang Schäuble (CDU) pénzügyminiszter még szeptemberben kíván ismertetni. Eszerint a költségvetési stabilitásra leselkedő kockázatok érzékelhetően megemelkedtek.

A romlás okaként a gazdasági és pénzügyi válságot említik. Az úgynevezett fenntarthatósági lyuk – olyan államadósság, amit a következő generációkra hagynak – a legutolsó, 2008-as jelentés óta a GDP 0,9 százalékáról 3,8 százalékra emelkedett. Éppen ezért szükséges már most néhány területen megtenni a politikai lépéseket. A jelentés többek között a strukturális munkanélküliség csökkentését és a munkaidő növelését ajánlja.

A fenti számítások azonban csak a lehetséges lépések elméleti végiggondolását tartalmazzák és nem konkrét javaslatokat – próbálta vasárnap megnyugtatni a kedélyeket a pénzügyi tárca szóvivője. A tárca munkatársai mindössze néhány lehetőséget gondoltak végig, miként kezelhető a finanszírozási lyuk. Más lehetőségek is léteznek, például a keresőtevékenység bővítése, vagy az adók és járulékok emelése. A jelentés, mely a hónap végén kerül a kormány elé, nem nevez meg prioritásokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.