Emléktáblát avattak a katonák tiszteletére a budai Várban

Emléktáblát avattak a Buda 1686-os ostromában és a török uralom alóli felszabadításban részt vevő bajor és regensburgi katonák tiszteletére a budai Várban pénteken.

MNO
2011. 09. 09. 18:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Aki valóban szereti hazáját, teljes lelkével és teljes figyelmével, az egyúttal a mindenség polgára” – idézte Pilinszky János költő szavait Nagy Gábor Tamás, az I. kerület fideszes polgármestere avatóbeszédében, hozzátéve: akik 1868-ban e falak alatt harcoltak, a mindenség polgárai voltak, szerették hitüket, családjukat, hazájukat, és mindezt még idegen földön is védték.

A budai Vár visszafoglalásáért indított 1686-os hadjárat fő kezdeményezője és anyagi támogatója XI. Ince pápa volt, aki 1684 tavaszán létrehozta a Szent Ligát, a török elleni nagy európai szövetséget. Több ezer idegen nemzetiségű katona jött ide harcolni és felszabadítani egy megszállt keresztény országot, sokan életüket áldozták érte.

Ilyen mértékű katonai együttműködés nem volt a középkori Európa történelmében. A keresztény hit, a hősiesség és a szolidaritás olyan eszmék, melyek ma is Európa alapját kell képezzék – hangsúlyozta a polgármester.

A várfalon eddig két dombormű volt látható: egyik a Buda felszabadításáért harcoló háromszáz spanyol hősnek, a másik a katalán harcosoknak állít emléket. A tervek között szerepel e falon más nemzetek katonáinak is emléket állítani – mondta a polgármester.

A császári szövetséges csapatok 76 napon át harcoltak a törökkel, ennek eredményeképpen sikerült felszabadítani a budai Várat a 145 éves török megszállás alól – mondta Hans Schaidinger, Regensburg főpolgármestere. A nyolcvanezer fős seregben – melyet Miksa Emánuel és Lotharingiai Károly vezetett – szinte egész Európa képviseltette magát: svédek, németek, hollandok, olaszok, dánok, spanyolok. A fennmaradt források szerint 130 regensburgi esett el a harcokban – ismertette Schaidinger.

A Budavári Önkormányzat 2005-ben kötött testvérvárosi szerződést a bajorországi Regensburg várossal.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.