Fájdalmas volt a csapás, de erősebb lett tőle a nemzet

Semmi nem törheti meg az Egyesült Államok akaratát, a terrorizmus sem, amíg az amerikai nép egységes marad – jelentette ki Barack Obama amerikai elnök helyi idő szerint vasárnap este Washingtonban, a 2001. szeptember 11-i terrortámadások tízéves évfordulóján rendezett megemlékezésen.<br /><br />

MNO
2011. 09. 12. 6:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Nem vagyunk tökéletesek, de a demokráciánk szilárd, és ez az emberi tökéletlenséget kifejező demokrácia nyújt lehetőséget a tökéletes egységre” – hangsúlyozta Obama elnök a Kennedy-központban elhangzott beszédében.

2001. szeptember 11. után sok minden megváltozott, Amerika megtapasztalta a háborút és a recessziót – mondta. Ma azonban, az évfordulón, az a fontos, hogy arra emlékezzünk, ami nem változott – mutatott rá. „Nem változott nemzetünk karaktere, hitünk Istenben és a többi emberben, az Egyesült Államokban, az országban, amely abban az örök eszményben fogant, hogy az embereknek kell kormányozniuk saját magukat, hogy minden ember egyenlőnek teremtetett, mindenki szabadon dönthet a saját sorsáról; ez a hit csak erősödött a megpróbáltatások során” – fogalmazott az amerikai elnök. Mint mondta, a terrortámadások óta eltelt tíz év azt mutatja, hogy Amerika nem adta át magát a félelemnek, a gyanakvásnak és a bizalmatlanságnak. Kifejtette, a következő nemzedékek, amelyek tagjai nem élték át a terrortámadást, „azt fogják mondani, megtartottuk a hitünket. Fájdalmas csapást szenvedtünk el, de erősebben kerültünk ki belőle.”

Barack Obama vasárnap a terrortámadások mindhárom helyszínén, New Yorkban a lerombolt ikertornyok helyén, Washington közelében, a Pentagonnál és a Pennsylvania állambeli Shanksville-ben is részt vett az évfordulós megemlékezésen.

Vadászgépek kísérték az utasszállítókat

F16-os vadászgépek kíséretében szállt le két utasszállító repülőgép helyi idő szerint vasárnap délután az Egyesült Államokban, miután két belföldi járaton két, illetve három utas szokatlanul hosszú időt töltött a fedélzeti mosdóban.

Az egyik gép, egy Airbus A318-as – a Frontier Airlines légitársaság 623-as számú járata – San Diegóból repült Denver érintésével Detroitba 116 utassal a fedélzetén. A repülőgép F16-os vadászgépek kíséretében érkezett a detroiti repülőtérre, miután a személyzet jelezte, hogy két utas szokatlanul hosszú időt tölt a mosdóban. A gép a termináltól messzebb, egy félreeső helyre gurult, a rendőrség három utast őrizetbe vett. A repülőgépet és az összes csomagot átvizsgálták, semmit sem találtak.

F16-os vadászgépek kíséretében landolt az American Airlines 034-es számú, Los Angeles–New York járata is vasárnap a keleti parti metropolis John F. Kennedyről elnevezett repülőterén. Hírek szerint három utas gyanúsan hosszú ideig tartózkodott a Boeing 767-es repülőgép mosdójában. A légitársaság közlése szerint vaklárma volt, de hivatalos tájékoztatást egyelőre nem adtak.

A 2001. szeptember 11-i terrortámadások évfordulóján fokozott biztonsági intézkedéseket léptettek érvénybe az amerikai hatóságok, miután a hivatalos közlés szerint „hihető, konkrét, de meg nem erősített” terrorfenyegetésről szereztek tudomást.

Emlékkoncerttel emlékeztek a terrortámadásokra

Emlékkoncertet rendeztek vasárnap este a washingtoni magyar nagykövetségen a 2001. szeptember 11-i terrortámadások 10. évfordulóján. Az Egyesült Államok nincs egyedül a terrorizmus elleni harcban: számíthatott Magyarország szövetségesi támogatására Afganisztánban és Irakban, és ugyanígy számíthatott rá Líbiában is – jelentette ki Szapáry György washingtoni magyar nagykövet.

Magyar barátaink példájából azt tanultuk meg, hogy az agresszor ugyan megtámadhatja városainkat, de sohasem kerekedhet felül – mondta Nancy Goodman Brinker volt budapesti nagykövet, a Susan G. Komen for the Cure mellrák elleni alapítvány elnöke. A terroristák elleni harcban meg kell találni az egyensúlyt a biztonság és a polgári szabadságjogok között – hangsúlyozta Thomas O. Melia, az amerikai helyettes külügyi államtitkár. A diplomata szerint erről az egyensúlyról vita zajlik az Egyesült Államokban, mint ahogy az új alkotmánnyal összefüggésben Magyarországon is. Úgy vélekedett, hogy a szövetségeseknek oda kellene figyelniük egymás tapasztalataira.

A szertartáson Soltész János Tibor hangszerkészítő egy, az ikertornyok egy darabjából készült alkatrészt is tartalmazó, God Bless America! (Isten áldja meg Amerikát!) felirattal ékesített gitárt ajándékozott azon tűzoltók képviselőjének, akik egy évtizede részt vettek a mentésben a Pentagon épületénél. Pénteken a magyar mester egy ugyanilyen gitárt adott át a New York-i tűzoltóknak. Az emlékesten Tóth Péter, a 2010-es Los Angeles-i Nemzetközi Liszt-verseny győztese Liszt Ferenc négy zongoradarabját adta elő.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.