„Gáz” van Cipruson

Önmérsékletre és a fenyegetések mellőzésére szólította az Európai Unió egy szóvivője hétfőn Törökországot és Ciprust, miután a két fél között kiújulni látszik a politikai feszültség.

MNO
2011. 09. 19. 15:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ankara a napokban szót emelt Ciprus közelgő európai uniós elnöksége ellen, hétfőn pedig azzal fenyegetőzött, hogy hadihajókkal fedezett gázfeltárási munkákat kezd a Földközi-tenger érintett térségében, ha Ciprus nem hagy fel egy amerikai székhelyű céggel közösen tervezett gázfeltárási beruházással a török és görög közösség között megosztott sziget partvidékén.

Maja Kocijancic, Catherine Ashton külügyi EU-főképviselő szóvivője az Európai Bizottság szokásos napi sajtótájékoztatóján – egy kérdésre válaszolva – hangoztatta: az EU azt várja a két féltől, hogy tartózkodik a fenyegetésektől, a megosztottságot fokozó minden lépéstől, továbbá minden olyan intézkedéstől, „amelynek negatív következményei lehetnek”.

Megismételte egyúttal, hogy az EU azokat az intézkedéseket támogatja, amelyek segítenek átfogó megoldást találni a ciprusi problémára. Ismét arra szólította a feleket, hogy tegyenek meg ők is mindent e folyamat előmozdítása érdekében.

Besir Atalay török miniszterelnök-helyettes egy múlt hét végi nyilatkozatban – kormányának döntését idézve – az Európai Unióhoz fűződő kapcsolatok befagyasztását helyezte kilátásba, amennyiben 2012 derekáig, a ciprusi EU-elnökség kezdetéig nem sikerül előrelépni a Ciprus megosztottságának felszámolását célzó tárgyalásokon. A brüsszeli szóvivő most leszögezte: nincs szó arról, hogy változna az országok tervezett sorrendje a féléves uniós elnökség betöltésében.

A ciprusi kormány, amelynek fennhatósága csak az 1974 óta megosztott sziget déli, görögök lakta részére terjed ki, 2012. július 1-jén veszi át Dániától a soros elnöki tisztséget az EU-ban. Törökország 37 éve megszállva tartja Ciprus északi, törökök lakta részét, és az északi részen kikiáltott Észak-ciprusi Török Köztársaságot ismeri el Ciprus törvényes képviselőjének.

Taner Yildiz török energiaügyi miniszter a gázfeltárási projektről nyilatkozva úgy vélte, a munkálatok kárt okozhatnak a régóta folyó egyesítési tárgyalásoknak is. Nicosia szerint viszont a kitermelhető gázból mindkét ciprusi közösség egyaránt profitálhatna.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.