Hatvan év rocktörténete Nyíregyházán

Az elmúlt hatvan év nyíregyházi rock- és bluestörténelmébe enged bepillantást az a kiállítás, amelynek megnyitóját pénteken tartották a szabolcsi megyeszékhelyen.

MNO
2011. 09. 09. 19:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar dal napjának „mínusz egyedik” napján, a magyar dal idei fővárosában bemutatott tárlat Farkas Tibor rádiós lemezlovas saját gyűjteményéből származó fotókat és újságcikkeket tartalmaz, amely a negyvenes évektől a kilencvenes évekig fogja össze a Nyíregyházán alakult zenekarokat és együtteseket.

A megyei könyvtárban berendezett kiállítás egy zenetörténelmi sétára kalauzolja a látogatókat. Farkas Tibor – akit a nyíregyháziak csak Dj Schultzként vagy „Schultz-papaként” ismernek – az MTI-nek elmondta: a tárlaton minden zenei stílusból megpróbáltak meríteni a magyar dal napjához kapcsolódóan.

Voltak ötvenes évek előtti és államosítás utáni zenekarok, duó vagy trió felállásban koncertező együttesek, amelyek főleg szórakoztató zenét játszottak – tette hozzá a rádiós. A műfajok skálája igen széles: a fényképeken a korabeli big bandek, a népzenei, a táncházmozgalmi és az alternatív muzsika képviselői láthatóak. Az archív fotókon olyan – elsősorban az idősebb korosztály számára ismerős – zenekarok elevenednek meg, mint a Tip-Top együttes, a Ritmus, a Zenith zenekar, a Jónás Tibor és a Lókötők, a Psyché, a Datolya Trió, a Dongó, a Phoenix vagy a Spider.

„Harmincöt évvel ezelőtt találtam egy ösvényt egy olyan dzsungelben, ahol addig nem volt út, és ezen indultam el” – fogalmazott az ünnepélyes megnyitón Koltay Gergely, a vasárnapi magyar dal napján kétórás nagykoncertet adó Kormorán együttes alapítója. Mint kifejtette, az a legfontosabb, hogy az emberek szeressék a hazájukat, a nemzetüket, a magyar dalt. A zenész megtiszteltetésnek nevezte, hogy a magyar dal napján a zene idei fővárosában, Nyíregyházán koncertezhet a Kormorán. „Ez a visszaigazolás, hogy jól csináltuk a dolgunkat harmincöt éven keresztül, ami erőt ad a folytatáshoz” – tette hozzá Koltay Gergely.

A megnyitón a Zenith együttes egyik saját szerzeménye, a sokak által ismert és kedvelt, Úgy elmennék messzire című dal is felcsendült. Munkásságának elismeréséül Szabó Tibor grafikusművész festményét vehette át Farkas Tibor, amely a rádiós dj egykori barátját, a magyar rockzene legendás alakját, a Taurus gitárosát, „Jimi Hendrix legjobb magyar tanítványát”, Radics Bélát ábrázolja.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.