Helikopterrel derítik fel a parlagfüvet

Kísérleti jelleggel helikopteres parlagfű-felderítés indult hétfőn Csongrád megyében, így a hagyományos megoldásnál gyorsabban és olcsóbban fedezhetők fel a fertőzött területek – közölte Polner Eörs, a Csongrád Megyei Kormányhivatal főigazgatója a szatymazi repülőtéren tartott sajtótájékoztatón.

MNO
2011. 09. 26. 11:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A levegőből Csongrád megye egész területe egy-két nap alatt átvizsgálható, míg korábban a földhivatalok munkatársainak ez gépkocsival hetekbe telt – mondta az igazgató az akcióról rendezett sajtótájékoztatón.

A nehezen megközelíthető, nagy kiterjedésű fertőzött részek beazonosítása a helikopterről készített felvételek alapján könnyebb, és a fényképek a hivatalos eljárás elindításához és lefolytatásához is bizonyítékul szolgálnak – közölte Polner Eörs.

Hódi László, a kormányhivatal növény- és talajvédelmi igazgatóságának vezetője elmondta, a 120-150 méteres magasságban repülő helikopteren ülő szakemberek 2-2,5 kilométeres szélességű sávot tudnak átpásztázni, így egy nap több mint 130 ezer hektár vizsgálható meg. Amennyiben parlagfűvel fertőzött területre bukkannak, alacsonyabbra ereszkedve rögzítik a tábla határainak koordinátáit.

A földhivatalban azonosítják a fertőzött terület tulajdonosát, amennyiben lehetséges – nincs kultúrnövény a táblán –, elrendelik a közérdekű védekezést, és növényvédelmi bírságot szabnak ki. A büntetés nagysága a terület méretétől és fertőzöttségétől függően 15 ezer és 5 millió forint között lehet – közölte az igazgató.

A felderítés célja elsősorban nem a bírságolás, hanem a jogkövető magatartás kikényszerítése. Ez eredményesnek is tűnik, míg korábban volt olyan év, hogy a megyében hatszáz, parlagfűvel kapcsolatos eljárás indult, az idén eddig csak kétszáz – hangsúlyozta Hódi László.

Bálint Beatrix, a Deszki Mellkasi Betegségek Szakkórháza főigazgató főorvosa közölte, Csongrád megye országos összehasonlításban közepesen fertőzöttnek számít. Jelenleg a hatfokozatú skálán négyes riasztás van érvényben.

Magyarországon a lakosság 20-30 százalékánál jelentkeznek a parlagfűpollen miatt allergiás tünetek. Ezek csökkentéséhez többéves következetes munkára van szükség, mivel a növény magja öt-hat évig megőrzi csírázóképességét – közölte a tüdőgyógyász.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.