Íme az év tájháza

A balatonkenesei tájház nyerte el idén Az év tájháza díjat. A kitüntetést a IX. Országos Tájház Találkozó nyitónapján, pénteken adták át a díjazott intézménynek a fertődi Esterházy-kastélyban.

MNO
2011. 09. 23. 15:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A díjat 2003-ban alapította a tájház szövetség, amely jövőre emlékezik meg megalakulásának 10. évfordulójáról. A balatonkenesei tájház kiemelkedő szakmai munkája elismeréseként kapta a kitüntetést. A címre idén négy intézmény pályázott. Az endrődi, a fertőszéplaki és a gyömrői tájház elismerő oklevelet kapott a részvételért a tájház szövetségtől.

A szakmai találkozón V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára bevezetőjében arról beszélt, hogy az agrárium, a termelés a vidékfejlesztésnek csupán egy szelete. A vidékfejlesztés a kultúra megőrzését fontos feladatának tekinti. A pályázatok egy része ezt a célt szolgálja. A vidéki kulturális épített örökség keretében erősödnek a közösségi együttlét intézményei. Hatvannál több kultúrház újul meg és alakul át a 21. századi igényeket kielégítő közösségi térré. A falumegújítást szolgáló pályázatoknál sajnálatos módon kevesebb figyelem fordul a falukép megőrzésére – hangoztatta a vidékfejlesztésért felelős államtitkár.

V. Németh Zsolt közölte: szeretnék elérni, hogy az egyedi tájaknak egyedi karaktere legyen, akár még a gyümölcsféleségek terén is. Ezért tartják fontosnak a tájfajták újbóli elterjesztését. Az államtitkár kitért arra, hogy a következő pályázati kiírásoknál törekednek arra, hogy a népi műemlékek nagyobb hangsúlyt kapjanak. További cél a pályázati elbírálási idők csökkentése és az eljárások egyszerűsítése – mondta.

Taschner Tamás a Fertő-táj Világörökség Egyesület képviseletében a Fertő-táj és a turizmus kapcsolatáról beszélt. A szakember emlékeztetett arra, hogy a Fertő-táj éppen 10 éve a világörökség része. Ausztria területén 20, Magyarországon pedig 10 település tartozik ehhez a régióhoz. Ami a magyar oldalt illeti: a belföldi turisták teszik ki a vendégek kétharmadát, akik a tóparti falvak szálláshelyeit, panzióit veszik igénybe. Az átlagos tartózkodási idő valamivel több két napnál. Az egyesület arra törekszik, hogy a látogatók elsősorban ne a strandolás kedvéért jöjjenek a Fertő tó környékére, hanem azért, hogy megismerjék ennek a vidéknek a sokszínű természeti értékeit és épített örökségét. Azt szeretnék, hogy a Fertő-táj ne turisztikai termék legyen, hanem márka, amelyhez értékek és érzelmek kapcsolódnak – mondta a szakember.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.