Itt a legrosszabbak a gyerekek esélyei

Csádban és Szomáliában a legrosszabbak, Svájcban, illetve Finnországban a legjobbak a gyerekek esélyei a gyógyulásra, ha megbetegszenek – állapította meg a Save the Children nevű jótékonysági szervezet.

MNO
2011. 09. 07. 17:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egészségügyi dolgozók számát figyelembe véve a kutatás rávilágított arra, hogy a Magyarországot a 26. helyre soroló lista végén álló húsz országban – ahol átlagban két egészségügyi dolgozó jut ezer emberre – ötször nagyobb a veszélye annak, hogy a gyerekek meghalnak, mint a rangsor élén szereplő államokban.

A Save the Children felhívta a figyelmet arra, hogy az Etiópiához, Nigériához és Sierra Leonéhoz hasonló országokban gyerekek millióinak élete forog veszélyben a képzett egészségügyi szakemberek hiánya miatt. A szervezet becslése szerint világszerte 3,5 millió orvos, nővér és más egészségügyis hiányzik a rendszerből. „Nélkülük nincs, aki oltóanyagról gondoskodna, életmentő gyógyszert írna fel, nincs, aki hozzáértő segítséget nyújtana a nőknek szülésnél. Az olyan betegségek pedig, mint a tüdőgyulladás és a hasmenés, halálossá válnak” – figyelmeztetett a csoport.

Justin Forsyth, a szervezet vezetőségének tagja lesújtónak nevezte a felmérés eredményeit. „Egy gyerek életben maradása attól függ, hová születik a világon. Egyetlen anyának sem lenne szabad tehetetlenül végignéznie, hogy gyereke beteg lesz és meghal, csak azért, mert nincs képzett segítség – fogalmazott közleményében. – A világ vezetőinek tenniük kell az egészségügyi dolgozók hiánya ellen, fel kell ismerniük, ha nem költenek a képzésre, az életekbe kerül.”

A Save the Children által közzétett lista aszerint „méri” az országokat, hogy hány egészségügyi dolgozójuk van, illetve az ő munkájuknak milyen hatása van. Figyelembe veszi azoknak a gyerekeknek a számát, akik rendszeresen jutnak vakcinához, illetve az anyákét, akik szülésnél hozzáférhetnek életmentő kezeléshez.

A kutatás szerint a távoli vidékeken élő gyerekek esetében a legkevésbé valószínű, hogy egészségügyi szakember lássa őket. Etiópiában például a nők csaknem 70 százaléka mondja azt, hogy túl messze van a kórház. Sierra Leonéban, Ugandában és Nigerben 50 százalék körüli ez az arány.

A legrosszabb a helyzet Csádban és Szomáliában. Ezt a két országot olyan államok előzik meg, mint Etiópia, Nigéria, a Közép-afrikai Köztársaság, Egyenlítői Guinea, Timor, Niger, Guinea, Nepál, Jemen, Pápua-Új-Guinea, Afganisztán, Libéria, Uganda, Banglades és Madagaszkár. A legjobb körülmények Svájcban és Finnországban tapasztalhatók, de az első húsz között foglal helyet Írország, Norvégia, Fehéroroszország, Dánia, Svédország, Kuba, Üzbegisztán, Németország, Oroszország, Franciaország, Csehország, Nagy-Britannia, az Egyesült Államok, Kazahsztán, Ausztrália, Új-Zéland, Litvánia és Katar – vagyis nem csak fejlett államok szerepelnek az élmezőnyben.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.