Magyarország bekerült a NAÜ Kormányzó Tanácsába

Magyarország is helyet foglal a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) Kormányzó Tanácsában a következő két évben, az új összetételű tanács hétfőn tartotta meg első ülését.

MNO
2011. 09. 26. 13:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 35 tagú testületben minden évben 11 tag cserélődik ki, földrajzi elv alapján. A Magyarországot is magába foglaló, úgynevezett kelet-európai országcsoportot Magyarországon kívül jelenleg Bulgária, Csehország és Oroszország képviseli a tanácsban, az utóbbi a 13 állandó tag egyikeként. Legutóbb 2003–2005-ben volt tagja Magyarország a testületnek.

A Kormányzó Tanács egynapos ülésén megválasztotta új elnökét és alelnökeit. Az elnöki tisztséget egy éven át Olaszország NAÜ-höz delegált képviselője látja el. Az ülésen Jukija Amano főigazgató bejelentette, hogy a NAÜ akciócsoportot hoz létre annak a nukleáris biztonsági akciótervnek a végrehajtása érdekében, amelyet a múlt héten hagyott jóvá a 151 tagállam. A főigazgató közleménye szerint a csoport feladata biztosítani a cselekvési terv „gyors végrehajtását” és „a részt vevő felek közti megfelelő koordinációt”. A fukusimai nukleáris balesetekre reagáló, 12 pontból álló dokumentum önkéntes intézkedésekre ösztönzi a tagállamokat, mint például a gyakoribb ellenőrzések és a fokozottabb egymás közötti információcsere.

Több tagállam – köztük az atomhatalom Egyesült Államok, Kína, India és Pakisztán – ellenezte, hogy a NAÜ több jogosítványt kapjon. A végleges változat ezért Amano eredeti tervezetével ellentétben önkéntes intézkedéseket tartalmaz, nem pedig kötelező előírásokat. Emiatt korábban több tagállam elégedetlenségének adott hangot.

Amano a hétfői ülésen bejelentette azt is, hogy októberig kidolgozza a stressztesztek módszertanát. Megerősítette, hogy a NAÜ októberben sugárzásmentesítési szakértői küldöttséget indít Japánba. Erről a múlt heti közgyűlésen jutott elvi megállapodásra a főigazgató és Hoszono Gosi japán környezetvédelmi miniszter.

Közvetlen döntéshozók lehetünk

„A NAÜ egyik legfontosabb célja a közeljövőben a nukleáris energia társadalmi elfogadottságának növelése, a közbizalom megőrzése és erősítése, a nemzetközi jogi keretrendszer és az ügynökség szerepének erősítése, valamint az átláthatóság javítása lesz. A Kormányzó Tanács tagjaként Magyarország ezekben a feladatokban is közvetlen döntéshozóként vehet majd részt” – tájékoztatta az MTI-t Csuday Balázs, Magyarországnak a bécsi nemzetközi szervezetekhez és az ENSZ hivatalához delegált nagykövete. Magyarország olyan időszakban válik a testület tagjává, amikor a nukleáris energia kérdésköre a fukusimai események következtében, illetve az iráni, szíriai és észak-koreai nukleáris dossziék körüli fejlemények miatt újra a nemzetközi politika kiemelt témái közé kerül majd – hangsúlyozta a nagykövet.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.