Megcsonkítottan visszadobják őket a vízbe

Egy globális kampány keretein belül küzd a cápauszony-kereskedelem ellen Jao Ming (Yao Ming) korábbi kínai NBA-játékos és az extrém vállalkozásairól híres Richard Branson brit milliárdos.

MNO
2011. 09. 22. 18:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A páros egy csütörtökön tartott sanghaji rendezvényen szólította fel a leggazdagabb és legbefolyásosabb kínai üzletemberek harminc meghívott képviselőjét, hogy tegyenek valamit a cápák felelőtlen halászatának és az uszonyukért való megcsonkításának ügyében.

„Ha van igény, akkor van vásárlás és van halászat is” – mondta Jao, a Houston Rockets júliusban visszavonult játékosa, aki 2006-ban hagyott fel a cápauszonyleves fogyasztásával és azóta szigorúan kerül minden olyan eseményt, ahol ez a fogás kerül terítékre.

A WildAid nevű természetvédelmi szervezet támogatását élvező rendezvény célja az volt, hogy egy olyan környezetvédelmi mozgalmat indítson útjára Kínában, amely „nem csupán a cápák, hanem a tigrisek és minden más, a kihalás szélére került állatfaj védelmét szolgálja” – hangsúlyozta Branson.

A halászok évente több mint 70 millió cápát fognak ki az állatok uszonya miatt, amelynek 450 grammja 700 dollárt (153 ezer forint) ér a piacon. A megcsonkított ragadozókat pedig visszadobják a biztos halált jelentő nyílt vízbe. A levágott uszonyok 95 százalékát Kínában tálalják fel. A cápauszonyból már több száz éve készítenek levest, ám a közelmúltig ez a csemege kizárólag egy kis elit kiváltsága volt.

„A világ azonban egyre gazdagabb lesz, és elsősorban Kínában növekszik a tehetős emberek száma, akik ma már könnyen megengedhetik maguknak, hogy cápauszonylevest vásároljanak” – mondta Branson, akinek Virgin Airlines-járatain tilos a cápauszony-szállítás.

A világon mintegy húsz országban, illetve régióban szabályozzák a cápauszonyok levágását, illetve a tengeri csúcsragadozók kereskedelmi célú halászatát. Kínában is szabályozzák az állatok vadászását és értékesítését, ám nem tiltják azt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.